“Često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu političkog angažmana, iako ja to nisam tako razumeo. Ne bi bilo dobro da uđe u politiku…”

1
- / Sputnik / Profimedia

Srpski član i Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Politiku da će Republika Srpska odustati od 9. januara kada Sjedinjene Države odustane od 4. jula. Dodik je istakao da osporavanje tog praznika iz Sarajeva nije uspelo.

“Srbi proslavljaju 9. januar i nastaviće to da rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspešno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizuju antipravo Ustavnog suda koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivisane odluke”, naveo je Dodik, a prenose mediji.

On je rekao i da je BiH suštinski i životno podeljena zemlja, što znaju i oni koji se prave da to ne vide, a da okretanje glave od istine nikad ne donosi rešenja i nikome ne koristi.

“Ne mislim da među nama treba praviti granice i kineske zidove, ali treba dopustiti narodima da upravljaju svojim resursima, a ne da u drugima vide opasnost, da decenijama strepe i podozrijevaju stalno se boreći i sukobljavajući na toj relaciji, čime se zaludno iscrpljujemo i samo gubimo vreme”, naveo je Dodik za beogradski list.

“Neće biti dobro ako vladika Grigorije uđe u politiku”

Dodik je rekao i da “neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politički angažman”.

Dodik je istakao da treba zadržati dobar odnos Crkve i države, ali da crkveni poslovi treba da se odmaknu od državnih poslova i obrnuto.

“Mi ne bi trebalo da se petljamo i mešamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumeo”, rekao je Dodik u intervjuu za Politiku.

Naveo je da “prevazilazimo mnoge frustrirajuće probleme, kao što su podele na četnike i partizane” i naglasio da “nam nikakva druga polarizacija ne treba”.

1 KOMENTAR

  1. Dodik je rekao i da “neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politički angažman”. Прво, шта господин из иностранства има са политичком сценом у Србији ? Друго, шта има лоше да се на било којој политичкој сцени појављује више: опција, конкуренције, могућности,… ? Па шта то онда неће бити добро и за кога ? И треће, ко је он да било коме у Србији објашњава на који начин, односно, који је пут укључивања једног свештеног лица у политички живот ? А он је један и једини, напуштање верске службе и укључивање у “овоземаљски”, друштвени и политички живот. Поменути господин је имао много других могућности да пренесе изразе забринутост свог налогодавца из Србије у вези могућег појављивања новог политичког чиноца, али је изгледа нервоза узела маха.

Comments are closed.