Čestitke Joanikiju stižu od ministarki, gradonačelnika Beograda…

0
AP Photo/Risto Bozovic/Beta

(Beta) – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković čestitala je danas mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju ustoličenje i stupanje na tron Svetog Petra cetinjskog.

Gojković je navela da čestitku upućuje u uverenju da će mitropolit Joanikije “na ovom svetom i uzvišenom mestu mudro, odgovorno i posvećeno raditi na dobrobit verujećeg naroda i Srpske pravoslavne crkve”.

Ministarka pravde Maja Popović čestitala je Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju ustoličenje, uz želje za “izgradnju mira i ljubavi”, na dobro svih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Čestitke je uputio i Vladimir Roganović, v.d. direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama istog ministarstva.

“Uveren sam da ćete vašom duhovnom snagom i mudrošću, vodjeni molitvenim zastupništvom Svetoga Save, Svetoga Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog i svih Božijih ugodnika roda srpskog i pravoslavnog, biti pouzdani i čvrsti oslonac daljem duhovnom napretku naše Crkve i naroda”, navodi se u poruci koju je uputio Roganović. 

Čestitke su putem društvenih medija uputili i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, i njegov zamenik, Goran Vesić. 

Radojičić je na Instagramu napisao da će 5. septembar 2021. godine “u istoriji Srpske pravoslavne crkve ostati upamćen kao neizmerno važan dan”, dok je Vesić na Fejsbuku ocenio da će Joanikije biti dostojan naslednik svojih velikih prethodnika koji su vekovima unazad “širili i čuvali iskru naše pravoslavne vere na prostoru Crne Gore”. 

Mitropolita Joanikija je patrijarh SPC Porfirije ustoličio danas u Cetinjskom manastiru, uprkos incidentima i sukobima demonstranata sa policijom koji su pratili ceremoniju.