Češki startap Yieldigo zaključio investiciju vrednu 2 miliona evra sa JT Ventures, Alchemist Accelerator i PortfoLion

  0

  Američki „Alchemist Accelerator” iz Silicijumske doline i mađarski fond preduzetničkog kapitala PortfoLion ulažu 2 miliona evra u startap kompaniju Yieldigo zajedno sa „J&T Ventures”. Brzorastuća kompanija koju su osnovala tri češka matematičara pomaže međunarodnim trgovinskim lancima da postignu bolje rezultate sa cenovnom politikom zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji.

  Pored Češke i Slovačke, platformu startap kompanije Yieldigo koriste maloprodajni lanci u Poljskoj, Nemačkoj, Ukrajini i Rusiji. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, platforma omogućava kako onlajn tako i oflajn trgovcima da lako postavljaju i upravljaju cenama za desetine hiljada proizvoda u stotinama različitih prodavnica na osnovu tačnih predviđanja.

  Oslanjajući se na interne podatke, konkurentnu poslovnu inteligenciju, opšte tržišne trendove i razne druge izvore, Yieldigo omogućava trgovcima da bolje ostvare svoje ciljeve. Platforma im pruža podršku u povećanju udela na tržištu, postizanju veće profitabilnosti ili unapređenju tačnosti planiranja. U klijente kompanije spadaju i mreže supermarketa, apoteka i drogerija, a takođe pomaže i prodavnicama klasične prodaje i distribucije i prodavnicama koje funkcionišu na bazi onlajn kupovine.

  „Koristićemo ovu investiciju za ubrzanje i jačanje širenja kompanije Yieldigo na evropskom maloprodajnom tržištu, za finansiranje budućeg razvoja i primenjenih istraživanja. Finansiranje će nas približiti našem cilju da postanemo globalno najtraženiji alat sledeće generacije za automatizovano određivanje cena“, istakao je suosnivač startap kompanije Yieldigo, David Klečka. Matematičari Radim Dudek, Jiri Psota i Klečka osnovali su kompaniju 2016. godine, ostvarivši profitabilnost iste za samo dve godine.

  Trojica osnivača su u početku bila uključena u matematička istraživanja u oblasti cena karata, odlučivši se da potom svoja iskustva prenesu u sektor maloprodaje. Na osnovu transakcionih i drugih podataka, njihov sistem može predvideti moguć način donošenja odluke klijenta u različitim situacijama. Yieldigo je nedavno od Gartnera dobio prestižnu preporuku pod nazivom „Cool Vendor”, što je uspeh koji je do sada ostvarilo svega nekoliko čeških kompanija. Svojom inovativnom tehnologijom Yieldigo je takođe osvojio nagradu Microsoft 2019 u kategoriji FMCG (proizvodi koji se brzo prodaju na tržištu) i internet prodaje. Jedan od globalnih partnera Yieldigo-a je i konsultantska kompanija Nielsen. Trenutno kompanija ima tim od oko 35 ljudi u Pragu i kontinuirano raste.

  „Sektor maloprodaje vođen tehnologijom jedan je od naših osnovnih ciljanih segmenata ulaganja u J&T Ventures. Yieldigo ima potencijal da uz pomoć veštačke inteligencije postane globalni lider u optimizaciji maloprodajnih cena, a otkad smo se prvi put sastali sa Yieldigo timom, otkrili smo odličan proizvod koji je prilagodljiv različitim potrebama, dobro prihvaćen i sa dokazanim poslovnim modelom, kao i pametne, ambiciozne osnivače sa izvanrednim timom. To je sjajan primer inovativne tehnološke kompanije koja može da raste, širi se pa čak i globalno tokom trenutne ekonomske i pandemijske krize i pretvori je u priliku“, izjavio je Adam Kočik, generalni direktor J&T Ventures.

  „Tražimo ambiciozne timove sa izrazitom stručnošću u svojoj oblasti rada i globalnom vizijom. U Yieldigo timu pronašli smo izuzetne matematičare koji su spremni da izvrše uticaj na maloprodaju. Kao član OTP bankarske grupe, Portfolion poseduje izrazito iskustvo u oblasti maloprodaje u dvanaest zemalja, i nadamo se da će to pomoći ubrzanju regionalne ekspanzije kompanije Yieldigo. Dodatno, uzbuđeni smo što ćemo zaključiti svoju prvu investiciju sa kompanijom J&T Ventures, koji blisko sarađuju sa Davidom i timom“ – dodao je Aurel Pasztor, partner u Portfolion Ventures, opisujući sklopljeni posao.

  Alchemist Accelerator

  Alchemist Accelerator je inicijativa podržana preduzetničkim kapitalom usmerena na ubrzani razvoj startap kompanija u početnoj fazi investiranja (seed-stage), a koje finansiraju preduzeća (a ne potrošači). Primarni kriterijumi praćenja akceleratora su timovi, sa akcentom na izuzetne tehničke suosnivače. Alchemist Accelerator je šestomesečni program koji prihvata oko 25 kompanija na svaka četiri meseca. U proseku, kompanije koje su prihvaćene dobijaju po 36.000 USD za finansiranje razvoja. Program Alchemist Accelerator se zasniva na mentorstvu, prodaji i prikupljanju sredstava kako bi pomogao kompanijama u ranoj fazi da razviju svoj „Seed“ ili „Series A round” i steknu prvih nekoliko kupaca. Preko 40% zaključi razvojni ciklus u roku od 12 meseci od njihovog Alchemist Demo dana.

  PortfoLion je kompanija sa preduzetničkim i privatnim kapitalom sa sedištem u Budimpešti, koja je član OTP Grupe, najveće bankarske grupacije u regionu Centralne i Istočne Evrope. Portfolion poseduje više od 15 godina iskustva u pružanju podrške preduzećima u ostvarivanju svojih razvojnih vizija. Trenutno, sa ukupno 230 miliona evra sredstava, kompanija je u potrazi za sledećom značajnom investicijom širom Evrope.

  Yieldigo je češka kompanija za razvoj softvera i softverskih usluga, osnovana 2016. godine, koja koristi naprednu matematiku i veštačku inteligenciju za dnevne i strateške odluke o određivanju cena na revolucionaran način. Na taj način omogućavaju ostvarivanje poslovnih ciljeva svojih klijenata, uključujući mrežu supermarketa, apoteka i drogerija. Yieldigo omogućava rukovodiocima koji se bave cenama da kontinuirano obračunavaju prave dnevne cene i ispune svoje poslovne ciljeve. Na osnovu ponašanja kupaca specifičnog maloprodajnog lanca, zabeleženih realnim transakcionim podacima i izabranom cenovnom strategijom, a uz pomoć jedinstvene Yieldigo tehnologije veštačke inteligencije, uz podršku stručnjaka za cene.