Češki premijer ubedio Orbana da granice Mađarske ostanu otvorene za turiste

0
BETAPHOTO/STA/Tamino Petelinsek/MO

Češki premijer Andrej Babiš uspeo je da ubedi mađarskog premijera Viktora Orbana tokom posete Bledu da Mađarska ostavi otvorene granice za češke, poljske i slovačke turiste, koje danas 1. septembra, zatvara na mesec dana za strance.

“Česi, Poljaci i Slovaci koji su već ranije rezervisali boravak u Mađarskoj mogu da dođu uz negativni test na virus korona koji nije stariji od pet dana”, poručio je na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, javljaju češki mediji.

Šef mađarske diplomatije dodao je da će isto tako Mađarima koji su već rezervisali letovanje u jednoj od preostale tri zemlje Višegradske grupe biti dovoljan negativan test da po povratku u domovinu ne moraju u karantin.

Sijarto je saopštio da su o novim mađarskim merama tokom Bledskog foruma u bilateralnom susretu detaljno razgovarali češki premijer Andrej Babiš i mađarski Viktor Orban i da je izuzetak prvo dozvoljen za Čehe a onda ga je Mađarska proširila na celu Višegradsku grupu, s obzirom na tesnu saradnju tih zemalja u borbi protiv pandemije kovid-19.

Da češki turisti neće morati da menjaju svoje planove za odmor u Mađarskoj, bez obzira na zatvaranje njenih granica, saopštio je sinoć nezvanično češki premijer Andrej Babiš koji je Bledski strateški forum otišao sa predlogom koji će podneti i Evropskom savetu da o merama pooštravanja pojedinih zemalja odlučuju i komuniciraju sa inostranstvom epidemiolozi a ne političari.

“Neprestano iznenađujemo jedni druge, a ja mislim da nije uloga premijera da rešavaju te stvari. Ja bih očekivao da u slučajevima kao što nam se desilo sa Grčkom ili Slovenijom, da grčki ili slovenački epidemiolog pozove našu glavnu sanitarnu inspektorku Ražovu i sa njom da raspravlja o situaciji. Toga za sada nema i o tome želim da govorim i na Evropskom savetu”, kazao je pred odlazak na Bled češki premijer.

(Beta)