Češki parlament odbio da produži vanredno stanje zbog koronavirusa

0
Slavek Ruta / Zuma Press / Profimedia

(Beta) – Poslanici češkog parlamenta glasali su danas protiv produženja vanrednog stanja koje je zatražila manjinska vlada premijera Andreja Babiša u nastojanju da se zaustavi rast infekcija kovida-19. 

Parlament je glasao protiv vanrednog stanja u trenutku kada je susedna Nemačka objavila da zatvara svoje granice, sa malim izuzecima, sa Češkom i Tirolom u Austriji, gde je zabeležena visoka stopa infekcije vrlo zaraznom mutacijom koronavirusa.

Babiš je od parlamenta tražio da se vanredno stanje, uvedeno 30. septembra,  produži dalje od 14. februara, čime bi se dalo ovlašćenje vladi da rasporedi vojsku ili vatrogasce ili da drži zatvorene većine prodavnice u borbi protiv pandemije. 

Međutim samo 48 poslanika od 106 prisutnih je bilo za to da se produži.

Češka je poslednjih meseci bila među zemljama sa najvišim stopama zaraze koronavirusa na svetu. U zemlji ima potvrđen milion slučajeva zaraze kovida-19 i 18.000 preminulih od početka pandemije a broj novozaraženih dnevno je nedavno dostigao 10.000.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je poslanicima da će ući u istoriju kao zemlja koja se demobilisala usred rata.