Glasovi za Mađare u Vranju: Stranka kaže da nije vodila kampanju na jugu…

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Informacija o velikom broju glasova koje je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) osvojio u Vranju, postala je viralna u medijima širom zemlje i regiona, još više na društvenim mrežama gde je inspirisala nebrojene montaže. Dok izvršni direktor CeSiD-a Bojan Klačar za portal Slobodna reč kaže da je ovo očigledna posledica “inženjeringa”, Elvira Kovač iz SVM-a nam potvrđuje navode iz najnovijeg saopštenja, da njena stranka nije vodila kampanju u Južnoj Srbiji.

Prema poslednjem popisu, u Vranju živi svega petoro Mađara. Već dva dana se na društvenim mrežama deli fotografija dokumenta koji pokazuje rezultate parlamentarnih izbora u Vranju, na kojoj stoji da su Vranjanci dali Savezu vojvođanskih Mađara čak 1.265 glasova. Tako je prema ovim nezvaničnim rezultatima lista SVM, koja je na glasačkom listiću za parlamentarne izbore bila pod rednim brojem 4. u Vranju na iznenađenje svih osvojila najviše glasova nakon liste Srpske napredne stranke i zajedničke liste Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Kontaktirali smo članicu predsedništva SVM-a i narodnu poslanicu odlazećeg saziva Narodne skupštine Elviru Kovač i pitali kako komentariše glasove koje je njena stranka dobila u Vranju i da li je ovde vođena kampanja, a ona nam je prosledila najnovije saopštenje stranke i potvrdila navode – ova stranka je vodila izbornu kampanju isključivo u Vojvodini i Beogradu.

Mnogi korisnici društvenih mreža i mediji su ovaj fenomen povezali sa činjenicom da je lista Srpske desnice u Vranju, za koju se vežu spekulacije o kupovini glasova, na lokalnim izborima bila takođe pod rednim brojem 4. te da je rezultat za SVM posledica neupućenosti u proces glasanja na dva nivoa, sa čime se složilo i predsedništvo SVM-a:

Takođe, u saopštenju su se od rezultata i bilo kakve povezanosti ogradili, navodeći da je to što je izborna lista Grupa građana Srpska desnica na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima – “velika slučajnost“. Istakli su da je SVM postigao “istorijski uspeh na opštim izborima” zahvaljujući velikoj podršci Vojvođana.

izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD) Bojan Klačar za vranjski portal Slobodna reč objašnjava da je nemoguće da se “tu radi o ljudima koji su nezadovoljni ponudom i iz bunta glasaju bez ikakvog smisla” i da se dešava da manjinske stranke dobiju glasove u sredinama u kojima ih nema, ali nikada u ovakvom obimu, jer se u Vranju radi o velikom broju i skoncentrisanoj pojavi da bi to bilo tako objašnjeno.

Klačar dodaje da je “nemoguće da je greška u pitanju” i da jedino na ovaj način može da objasni ovaj fenomen.

S obzirom na to da je pomenuti rezultat objavljen kao fotografija na društvenim mrežama, redakcija portala Slobodna reč kontaktirala je koordinatora Radnog tela Republičke izborne komisije u Vranju i aktuelnog načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića sa molbom da nam i zvanično dostavi rezultate.

Ubrzo smo dobili odgovor da zvanično nisu utvrđeni rezultati glasanja jer će u Srbiji glasanje biti ponovljeno na ukupno 234 biračkih mesta, od čega na teritoriji grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja na ukupno devet mesta, a ponavljanje je zakazano za sledeću nedelju odnosno 1. jul.

U međuvremenu (danas u 11:20 časova) smo gospodina Aritonovića zamolili da nam prosledi preliminarne rezultate koji su se i pojavili na društvenim mrežama i upitali da li je taj dokument autentičan, odnosno da li je zaista SVM osvojio 1.265 glasova u Vranju i očekujemo odgovor.