Česi smislili “maskomat”: Ne ispadaju slatkiši, kafe, nego maske za zaštitu…

0
Beta - AP Photo/Petr David Josek

Češki gradovi Brno i Viškov pronašli su efikasan način da podele građanima zaštitne maske čije je nošenje obavezno zbog pandemije  COVID-19  i postavili su ispred opština i jedne robne kuće “maskomate” iz kojih ne ispadaju slatkiši, cigarete, ili sendviči nego platnene maske koje šiju dobrovoljci širom zemlje. 

Na ideju da šiju platnene zaštitne maske, kakvima Česi dobrovoljno masovno snabdevaju bolnice dok nisu krenule prve isporuke koje je država kupila u Kini, za one koji ne mogu da ih sašiju sami došla su dvojica ljudi, jedan vlasnik zatvorenog hotela i drugi preduzeća sa automatima za sendviče i namirnice.

“Svidelo se i opštini. Maske šiju dobrovoljci, cena je dva evra za komad, plaćanje samo karticom. Mogu da se peru a kupac može da izabere i mustru. Jedini problem je sa popunjavanjem automata. Kod TESKA su bile rasprodate već za dva sata kod opštine za pet”, kazao je medijima vlasnik preduzeća sa automatima “maskomatima” Foodeks, Petr Časlava.

Pandemija koronavirusa podstakla je i u Srednjoj Evropi kreativnost manjih preduzeća i pojedinaca, kako što brže i u zemlji, proizvesti, distribuirati i opremiti bolnice, spasioce, vatrogasce, terenske socijalne radnike zaštitnom opremom koja im je potrebna i podeliti zaštitna sredstva građanima. 

Naučnici iz Instituta biokibernetike i biomedicine Poljske akademije nauka smislili su uređaj nazvan Ventil koji omogućava da jedan klasični respirator na plućnu ventilaciju priključi dva pacijenta.

“Aparat Ventil je namenjen za nezavisnu ventilaciju oba plućna krila pacijenta kojima su teško pogođena pluća a takođe može da se koristi kao aparat za nezavisnu ventilaciju pluća dva pacijenta. To je vrlo važno u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji”, kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info šef tog projekta akademije nauka Kšištof Želinjski.

Aparat je prošao kličničke testove na jedinicama intenzivne nege u bolnicama a prva serija od 100 aparata Ventil biće proizvedena u naredne tri sedmice, javlja TVP.info.

Poljsko Ministarstvo digitalizacije takođe je pomoglo policiji koja kontroliše osobe u kućnom karantinu i smišljena je aplikacija kada oni pošalju preko aplikacije selfi u kući kao potvrdu policiji da ne krše naređeni karantin a aplikacija prati i GPS položaj osobe u karantinu.

Aplikacija ima pristup mikrofonu i zvuku mobilnog telefona, medjutim ministarstvo je obećalo da te dodatne funkcije neće koristiti a takva kontrola preko selfija je isključivo dobrovoljna.

Aplikacija šalje podatke o lokaciji samo u momentu kada čovek u karantinu šalje selfi po nasumičnom izboru policije. Međutim, nevladine organizacije brine što ministarstva nameravaju da čuvaju te selfije narednih šest godina uz obrazloženje da se brane eventualnim tužbama za odštetu kada je neko kažnjen jer nije bio u karantinu a jeste.

“Ukoliko se ti podaci hitno ne uklone, nastaće ogromna baza biometrijskih podataka pogodna za treniranje algoritama koji prepoznaju lica. Takvi algoritmi mogu kasnije da budu iskorišćeni u sasvim druge svrhe, za prepoznavanje lica demonstranata”, kazala je za list “Gazeta viborča” Katažina Šimjelevič iz Fondacije Panoptikum.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus