“Ceo svet pod maskama a vi i dalje pucate u more”: U Severnoj Koreji testiranih raketa – 2, slučajeva koronavirusa – 0

0
Beta - AP Photo/Lee Jin-man

Severna Koreja je danas ispalila u more još dve, balističke rakete kratkog dometa iz priobalnog područja Vonsan, saopštili su Južna Koreja i Japan, piše Gardijan.

Pjongjang je time nastavio seriju testiranja oružja, što ukazuje da lider Severne Koreje Kim Džong Un pokušava da učvrsti podršku u zemlji u vreme zabrinutosti zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa.

“U situaciji kada ceo svet ima poteškoća zbog pandemije koronavirusa, ovakav vojni čin Severne Koreje je veoma neprimeren i pozivo na momentalno zaustavljanje”, rekla je vojska Južna Koreje preko novinske agencije Jonhap, prenosi Gardijan.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je jutros uočila projektile koji su leteli iz istočne obale Severne Koreje do voda između Japana i Korejskog poluostrva. Kako prenosi Gardijan, projektili su preleteri ukupno 230 kilometara pri maksimalnoj brzini od 30 kilometara.

Japansko ministarstvo odbrane je saopoštilo da su u pitanju balističke rakete, ali da one nisu pogodile japansku teritoriju niti njeno morsku zonu.

“Nedavna severnokorejska višestruka ispaljivanja balističkih raketa ozbiljan su problem za celu međunaronu zajednicu, uključujući Japan”, navelo je ministarstvo odbrane Japana.

Pjongjang je prethodnih nedelja ispalio u more brojne rakete i granate, u očiglednom pokušaju da poveća vojnu sposobnost u vreme kada su u zastoju pregovori SAD i Severne Koreje o njenom nuklearnom razoružavanju.

Sve to oružje bilo je kratkog dometa i moglo je da dosegne kopno Južne Koreje, ali ne i da bude direktna pretnja za SAD.

Kim Džong Un je ranije upozorio da Severna Koreja razvija novo “strateško oružje” koje će biti predstavljeno u toku godine, a analitičari pretpostavljaju da bi to mogla biti nova balistička raketa dugog dometa ili podmornica koja bi mogla lansirati balističke rakete, prenosi Gardijan.

Do sada, Severna Koreja nije prijavila nijedan potvrđen slučaj virusa COVID-19.

Na društvenim mrežama odmah su se pojavili komentari, a jedan od najupečatljivijih je: “Čitav svet pod maskama, a vi i dalje pucate u more…”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus