Central park prvi put dobija statue žena u istoriji

0
Foto: Profimedia

U čuvenom Central parku se nalaze statue dvadeset i trojice muškaraca koji su ostavili trag u američkoj istoriji, ali grad Njujork još nije odao počast postignućima američkih žena.

Ta nepravda bi trebalo da bude ispravljena sledeće godine. Gradske vlasti prošle nedelje donele su odluku o postavljanju statua u čast tri pionirke u borbi za ženska prava: Suzan B. Entoni, Elizabet Kadi Stenton i Sodžerner Trut.

Statua Sodžerner Trut, američke abolicionistkinje i bivše ropkinje, koja je u državi Njujork bila ulična propovednica, držeći govore protiv ropstva i o pravima žena, ubačena je tek posle kritika Afroamerikanki, koje su u početku bile isključene iz celog projekta, piše N1.

Statue bi trebalo da budu podignute u avgustu sledeće godine kada se obeležava sto godina otkako su žene u Sjedinjenim Državama dobile pravo glasa.

Delo umetnice Meredit Bergman biće presedan u 166 godina starom parku u kojem nema skulptura kojima bi se odala počast ženama, ali postoji niz izmišljenih likova poput Majke guske ili Alise u Zemlji čuda.

Tri američke heroine pridružiće se statuama Kristofora Kolumba, Aleksandera Hamiltona, Vilijama Šekspira i sir Valtera Skota.

“Nadam se da će sve ljude, posebno mlade, nadahnuti skulpture tri žene različitih rasa, različite vere i ekonomskog statusa koje su zajedno angažovane na promenama u svetu”, kazala je Bergman.