“Cenimo solidarnost Crne Gore protiv Rusije. Mi smo prijatelji, saveznici i partneri”: Stejt dipartment posle Pomeove posete Podgorici

1
Foto: Profimedia

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo boravio je u Podgorici gde je imao sastanke sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, sa premijerom Duškom Marovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem. Sa tih sastanaka Pompeo se očigledno vratio zadovoljan, s obzirom da je Stejt dipartment izdao vrlo pozitivno saopštenje o odnosima sa Crnom Gorom.

“Naši ciljevi su u skladu s težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele: sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, u potpunosti usidrene u zapadne institucije i vrednosti”, piše u saopštenju gde se dodaje da je Crna Gora “saveznica, partner i prijatelj SAD”.

U tom saopštenju govori se i o odnosima dve zemlje koji datiraju još od pre Prvog svetskog rata, a koji su dodatno ojačani kada je Crna Gora ušla u NATO 2017. godine. Njen angažman u alijansi ocenjen je kao veoma dobar

Ipak, ono što posebno raduje ljude u Vašingtonu, jeste odnos Crne Gore prema Rusiji.

Sjedinjene Američke Države su, uz Crnu Goru “u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak prema evroatlantskim integracijama i cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i sankcijama EU protiv Rusije”, zaključuje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.