“Cenim pokušaj Borisa Tadića, ali…”

0
(BETAPHOTO/Narodna stranka/Dragan Kadic)

Predsednik SDS Boris Tadić predložio je sinoć na sastanku opozicije  formiranje “Liste za bojkot” kao kompromisni predlog koji bi kao sledeće korake podrazumevao preuzimanje mandata, a onda istog trenutka proglašavanje bojkota parlamenta. Potom bi se nastavila aktivna bojkot kampanja režima, a novac bi se dao humanitarnim aktivnostima.

Cenim pokušaj Borisa Tadića da pokuša da ujednini opoziciju, ali teško je primenjiiva ta metoda “vuk sit i sve ovce na broju”, jedino jedinstvo i doslednost opozicija može pokazati ako čvrsto ostane pri odluci – svi jedinstveno u bojkot sistema, poručio je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke koja je deo Saveza za Srbiju.

Aleksić je za N1 televiziju orekao da veruje da je neophodno da svi jednistveno idu u bojkot sistema.

“Sve druge kombinatorike su i tehnički neizvodljive i neodgovorne”, kazao je.

On je rekao da je bojkot bio jedna od tema jučerašnjeg sastanka opozicije, ali da od SzS ne očekuje nikakve promene stava, dok PSG najviše zastupa teoriju izlaska na izbore.

“Obavezali smo se, dali reč građanima, ne vidimo razlog zašto bi se sad neko predomislio. Apsolutno ne postoje uslovi za održavanje izbora, kako zbog svih razloga koje je opozicija i pre korona krize isticala, tako i zbog pandemije”, rekao je on dodajući i da će Narodna stranka bojkotovati izbore.

On je ocenio i da vlast želi na brzinu da “odradi” izbore bez obzira na cenu i da joj je od života građana Srbije važnija politička vlast.

“To je neogovorno ponašanje vlasti koja je odlučila da dok imamo na dnevnom nivou smrtne slučajeve i veliki broj zaraženih, da ipak izvede građane na birališta”, rekao je.

On je naveo i što se tiče izlaska na izbore – postoji samo jedan kriterijum: da li postoje elementarni uslovi ili ne. Ukoliko bi se, kaže, zahtevi ispunili do jeseni, ili kao što je tražila opozicija – devet meseci, pred kraj godine opozicija bi mogla da na njih izađe.

“Ovako bismo im samo učinili uslugu davanjem legitimiteta. Opozicija mora da bude spremna da podnese žrtvu. Ne mora se samo u skupštini zastupati politika, sad se moramo boriti sa građanima na ulici i tražiti uslove za normalan život”, kazao je.

Skupština ne postoji, kao ni pravosuđe, kao ni REM, niti Agencija za borbu protiv korupcije, ocenio je Aleksić i dodao da su sve institiucije pogažene, a u takvom ambijentu ne može da se kaže da će se zastupati interesi građana u skupštini.

“Moramo ostati dosledni, jedino doslednost može da povrati poverenje građana, sad će se pokazati ko je spreman da ispuni datu reč, a ko nije”, dodao je.

Aleksić je rekao i da mu je kao čoveku neobjašnjivo da se sada razmišlja da se na izbore izađe, a do pre nedelju dana to nije bilo moguće. “Kakvu poruku šaljemo time… šta to sada znači”, upitao je.