Cene mobilnog interneta u Evropskim zemljama: Srbija druga najskuplja u regionu, najjeftiniji gigabajti u Ukrajini

U konkurenciji bivših jugoslovenskih zemalja Srbija se našla na drugom mestu – po skupoći

2
Izvor: HowMuch.net

Svetsko istraživanje o ceni mobilnog interneta širom sveta otkrilo je kako Srbija stoji u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi. Istraživanje koliko ljudi troše novca za mobilni internet otkrilo je značajne cenovne razlike, čak i između susednih zemalja koje su sličnog standarda.

U istraživanju su u obzir uzete pune cene tarifnih paketa sa internetom svih operatera u datim zemljama. Podaci su dobijeni na osnovu prosečne cene 1GB u datoj zemlji. Istraživanje je sproveo portal Cable.co.uk. Najjefniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi imaju Finci koji plaćaju prosečno 1,16 dolara gigabajt podataka. Na istoku su to Ukrajinci (0,51 dolara po gigabajtu), što je ujedno i najmanja cena mobilnog interneta u Evropi.

Istraživanje je pokazalo da je prosečna svetska cena za jedan gigabajt 8,53 dolara. Ovo su najjeftinije i najskuplje države sveta kada je internet u pitanju (cena je u dolarima):

Najjeftiniji internet na svetu ima Indija (0,26 dolara), a najskuplji Zimbabve (75,20).

Postavlja se pitanje zašto su cene toliko različite? Mnogo toga zavisi od kvaliteta telekomunikacione infrastrukture zemlje. Ako tu stvari stoje dobro, mobilni operater može da ponudi veće internet pakete. U drugim zemljama gde je cena niža, nerazvijena infrastruktura “fiksnog” interneta diktira i slaba kupovna moć diktiraju uslove.

S druge strane skup mobilni internet imaju zemlje gde infrastruktura nije dobra, dok je potrošnja minimalna. U takvim uslovima potrošači uzimaju internet pakete koji nude desetine megabajta, dok je gigabajt za mnoge finansijski nedostižan.

Srbija se, po ovom istraživanju, nalazi u zlatnoj sredini, tj. na 102. mestu na svetu. Kod nas je prosečna cena za 1GB 4,83 dolara, s tim da je najjefinija cena po gigabajtu 0,34 dolara a najskuplja 23,95 dolara. To je zaključeno na osnovu ponude 36 tarifnih paketa u Srbiji na dan 19.11.2018. godine.

Izvor: Cable.co.uk

Ipak, da li Srbija ima najskuplji mobilni internet u regionu? U konkurenciji bivših jugoslovenskih zemalja Srbija se našla na drugom mestu – po skupoći. Ispred nas je jedino Hrvatska koja je na 106. poziciji na svetu. Od nas prosečno jeftiniji mobilni internet imaju Severna Makedonija (78), Bosna i Hercegovina (76), Crna Gora (92) i Slovenija (43).

Slovenija ujedno ima i najjeftiniji internet od svih bivših jugoslovenskih država. To je fantastičan podatak s obzirom na to da imaju i najviši standard. Od ostalih suseda, od nas su bolji Albanija (68) i Rumunija (37), dok smo ipak bolje rangirani od Mađara (135) i Bugara (142).

2 KOMENTARA

Comments are closed.