Čekate drugu dozu vakcine? Gde se dobija, da li se prijavljujete i kada je poslednji rok da primite cepivo…

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Širom Srbije masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa je započela 19. januara, a prethodno su od 24. decembra prethodne godine vakcinu primile prioritetne grupe.

U Srbiji je u ovom trenutku moguće primiti tri vakcine – Fajzer/Bjontek, Sinofarm i Sputnjik V, a do danas je cepivo primilo blizu 500.000 građana.

Budući da svaka od vakcina zahteva davanje dve doze u različitim razmacima, potrebna je i revakcinacija, koja u Srbiji počinje od 8. februara.

Svi građani koji su primili prvu dozu vakcine primiće i drugu dozu iste vakcine.

Za primanje druge doze cepiva nije potrebna nova prijava. Svi podaci su registrovani priliko prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom.

Evidentirano je kada ste primili prvu dozu i odgovorne službe će vas obavestiti 48 sati pre vakcinacije putem SMS poruke ili mejla gde i kada treba da dođete na primanje druge doze vakcine.

Iako se u najvećem broju slučajeva druga doza daje na istom punktu na kom ste primili i prvu dozu, postoji mogućnost nove lokacije zbog otvaranja novih punktova, o čemu ćete takođe biti obavešteni u istoj poruci.

Rok za primanje druge doze vakcine se razlikuje od proizvođača. Recimo, Fajzerova vakcina se daje u razmaku od tri nedelje, mada su proizvođači istakli da je period u kom je potrebno primiti drugu dozu od 19 do 42 dana. Druga doza kineskog (Sinofarm) cepiva se može dati već nakon dve nedelje od primanja prve doze, ali se u Srbiji daje u razmaku od tri nedelje, dok se druga doza ruske vakcine daje između 21. i 28. dana od primanja prve doze.

Takođe, svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 su već razvili određenu količinu antitela. Naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović je objasnila da se posle prve doze vakcine pokreće imunološki odgovor, a da je za sintezu antitela potrebno neko vreme, od sedam do 14 dana za merljive količine.

Ističe da se pun efekat stvara otprilike dve nedelje nakon druge doze vakcine, i tada ili kasnije bi ljudi trebalo da se testiraju ako žele da provere nivo antitela.

Dodaje da, prema njihovim istraživanjima, “Fajzerova” vakcina najbrže daje odgovor, što ne znači da je najbolja jer je pitanje koliko će antitela trajati. Ističe da je to ispitano na malom uzorku.

Kada je reč o ruskoj vakcini, Marija Gnjatović kaže da i ona stvara brzo antitela, ali da sve to zavisi od individualnih faktora, i još jednom ponavlja da su sve to preliminarni zaključci.