CEDEM: DPS ima 35 odsto podrške, “Za budućnost Crne Gore” na 24,7, Krivokapić najbolje ocenjen među političarima i javnim ličnostima

0
Foto: Profimedia

Demokratska partija socijalista (DPS) ima rejting od 35,3, koalicija koju predvodi Demokratski front “Za budućnost Crne Gore” 24,7 a koalicija koju predvode Demokrate “Mir je naša nacija” 16,5, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju (CEDEM).

Koalicija koju predvodi URA ima podršku 6,6 odsto građana, Socijaldemokrate 5,3, Bošnjačka stranka 4,8, Socijaldemokratska partija 4,2. 

Milena Bešić iz CEDEM-a je kazala da se radi o rejtingu izbornih lista na osnovu stava građana i da rezultati nisu prognoza izbornog rezultata.

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić ima najveću prosečnu ocenu kada su u pitanju političari i javne ličnosti, prema istraživanju CEDEM-a.

Slede lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković, lider Demokrata Aleksa Bečić, lider URA Dritan Abazović, ministar prosvete Damir Šehović, predsednik Demosa Miodrag Lekić…

Marko Pejović iz CEDEM-a je napomenuo da najveći broj ispitanika nije imao stav o Krivokapiću s obzirom da je novo lice na političkoj sceni.

Prognoza izlaznosti na predstojećim parlamentarnim izborima je 66 odsto.

Iz CEDEM-a su kazali da standardna statistička greška merenja iznosi +/-3,1 odsto.

Skoro 46 odsto građana smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, ne može da proceni skoro 28 odsto, dok je najmanje – 26,3 odsto onih koji smatraju da ide pravim putem.

CEDEM ocenjuje da je stabilan trend pada onih koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem – u novembru 2010. je bilo preko 46 odsto onih koji tako misle i od tada taj procenat konstantno pada, jedino niži je bio u julu 2017. kada je svega 25.4 smatralo da se ide u dobrom pravcu.

S druge strane od 2016. je više građana koji smatraju da Crna Gora ide u pogrešnom pravcu, prema istraživanjima iste NVO.

Skoro 50 odsto je uglavnom ili veoma nezadovoljno radom Vlade (17.5 i 32.1 odsto), dok je uglavnom zadovoljno skoro 17 odsto, a veoma zadovoljno nešto preko 10 odsto. Skoro četvrtina ispitanih nema stav.

Građani imaju najviše poverenja u sistem obrazovanja, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem, pokazalo je istraživanje CEDEM-a.

“Poverenje u sve institucije beleži negativan trend u odnosu na decembar 2019”, rekao je Marko Pejović iz CEDEM-a.

Istraživanje je sprovodeno u periodu od 5. do 12. avgusta 2020. godine i rađeno je na uzorku od 1.037 ispitanika.

U sistem obrazovanja veruje 52 odsto ispitanika, Srpsku pravoslavnu crkvu 46,4 odsto, zdravstveni sistem 43,4 odsto.

(Beta)