Časovi spavanja i vrhunski sport: Uticaj (nedostatka) sna na košarkaše i obične ljude

0
Profimedia

Svi vrhunski sportisti tvrde da su ostvarili svoje snove. Naučnici kažu da svi ljudi sanjaju u proseku pet snova tokom jedne noći, ali da većinu stvari koje sanjaju zaborave. Narodno je verovanje da snove uvek zaborave oni koji pogledaju kroz prozor kada se probude. Ipak, najteže je onim vrhunskim sportistima koji noć provode na prozoru i nemaju šta da zaborave jer imaju distrakcije sna. Nema većeg košmara od besanih noći.

Košarkaš Filadelfije Tobajas Heris rekao je novinaru ESPN-a da ne želi da priča o distrakciji sna jer je to tema o kojoj svakodnevno razgovara sa svojim saigračima, sa maserima, pomoćnim trenerima, sa porodicom i ne pronalazi rešenje. Umesto razgovora, seo je na svoje mesto, stavio slušalice i pustio video.

“Opet to radi”, kažu oni koji su se zatekli u svlačionici. “Pusti video-snimak koji se zaustavi kada on izgubi fokus. Tek kada ponovo misli dovede u sklad sa tim što gleda, video nastavlja da se emituje. To radi pred svaku utakmicu, pred koju nije uspeo da se naspava.”

Kada ima slobodan dan, Heris svoje aktivnosti završava do 18 časova i već u 20.30 je spreman za spavanje kako bi ispunio svoju kvotu od devet sati sna.

Da Tobi nije izuzetak, potvrđuju i svedočenja Lebrona Džejmsa koji je dugo išao na časove spavanja. Od tada svake večeri 30 do 45 minuta pre nego što legne u krevet, temperatura u sobi mu bude između 19 i 21 stepen. Kada legne, aplikacija za spavanje mu pusti kišu.

Svaki igrač ima svoj trik, međutim, za stalna putovanja, prelazak desetina hiljada kilometara tokom sezone i toliki broj utakmica, ne pomažu ni mađioničari.

Dešava se da timovi stignu sa gostovanja u tri ujutru – nedavno u slučaju Denver Nagetsa – i da propuste čitavu prvu i prema rečima naučnika, najvažniju fazu sna.

Generalni menadžer jednog od timova u NBA ligi, tvrdi da je ta liga u stvari “karavan vampira koji ne spavaju redovno” i da je za takvu situaciju potrebno naći bolje rešenje. Zbog toga je tema sna i oporavka jedna od najvažnijih košarkaških tema ove jeseni sa druge strane Atlantika.

Ta je tema, doduše na mala vrata, postala aktuelna i sa ove strane okeana. A za to je zaslužan Svetislav Pešić.

Legendarni košarkaški stručnjak voli s vremena na vreme da napravi šou na konferenciji za štampu. Međutim, njegova poslednja poruka, upućena Boštjanu Nahbaru, koji je govorio o tome da bi svaka sezona u Evropi trebalo da počne 24. avgusta, pogrešnija je u smislu adresata nego u smislu sadržaja.

Nahbar je samo preneo vapaj igrača koji igraju u Evropi i koji žele da, poput svojih kolega iz NBA lige, imaju makar malo duži period bez obaveza u vezi sa košarkom jer su umorni i sve češće se povređuju. Pešić je samo izrazio zabrinutost da neće biti dovoljno vremena da se igrači pripreme za izazove koji ih očekuju i da će to dovesti do većeg broja povreda.

Njihova poenta je ista, ali je način na koji je objašnjavaju nešto drugačiji.

Najveći problem su napravili oni koji su kreirali kalendar kakav je trenutno u upotrebi i nisu uklopili brojna različita takmičenja na Starom kontinentu. Kada Crvena zvezda ili Partizan igraju u Evroligi, oni u sezoni mogu da odigraju i 92 utakmice. Ko igra Evrokup svega petnaestak utakmica manje. I to pre nego što dođu do olimpijskih kvalifikacija i turnira u Tokiju, ako im se reprezentacije plasiraju na Olimpijske igre.

Prkosni Piroćanac poručio je da bi “iz NBA trebalo da se uzme i nešto pametno, a ne samo ono najgore”.

Kada u NBA ligi kažu da su “zdravlje igrača i njihov oporavak i dalje glavna tema za čitavu ligu”, to znači da se kalendari i rasporedi prilagođavaju, da se ulaže u čarter-letove i avione koje timovi koriste, da se ulaže u tehnologiju.

Kada u Evropi kažu da je zdravlje igrača za njih i dalje glavna tema, to se odnosi na broj igrača koji će biti povređeni tokom reprezentativne pauze, na broj onih koji nakon povrede “cede klubove za ugovore koje ne ispunjavaju” i zapravo se ništa ne menja.

I dok se Tobajasu Herisu film prekine kada god izgubi fokus, navijači u Evropi dožive prekid filma kada ekipi ne ide. Kao da svi pomalo zaboravljaju da o timu snova može da sanja samo onaj ko redovno spava.