Čanak tvrdi da se promenom vlasti Crna Gora okrenula “teokratiji”: “To gura zemlju u takozvani srpski svet”

2
Foto Igor Pavicevic

(Beta) – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak izjavio je da klerikalizacija Crne Gore “gura tu zemlju koja je vodila u evropskim integracijama, u položaj srednjovekovne zatucanosti”.

To, rekao je Čanak u intervjuu za crnogorski portal “Vikend novine”, “neće pomoći ni novoj vladi, ni crnogorskom društvu u celini, da se punim kapacitetom suoče s nizom izazova koji su pred svima nama – od medicinskih, političkih, a ne isključujem ni vojne”.

Naveo je da je višedecenijska vlast DPS-a po prirodi stvari morala dovesti do toga da se pojave slučajevi zloupotreba, korupcije i nepotizma, ali da su sve te negativne pojave “marginalije naspram oštrog zaokreta od Evrope prema Rusiji, od sekularne prema teokratskoj državi i od nezavisnosti prema položaju priveska politike srpskog sveta”.

Komentarišući kohabitaciju, Čanak je rekao da je “mirna smena vlasti u Crnoj Gori vrhunac političke karijere Mila Djukanovića”.

“Time je pokazao potpunu iskrenost i privrženost idejama demokratije i smjenjivosti vlasti. I mislim da će on apsolutno biti podrška razvoju Crne Gore i u ekonomskom i u političkom smislu, odnosno da će podržati svaki pozitivan pomak ako ga ova vlada bude napravila. S druge strane, uveren sam da on neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanjem crnogorske nezavisnosti”, ocenio je Čanak.

Lider LSV ocenio je da su od transparentnog izbornog procesa u Crnoj Gori, koji za regionalne uslove pokazao “impresivan nivo izgradjenosti demokratske svesti”, postale vidljive pukotine u grupacijama koje su osvojile većinu u Crnoj Gori, što je trebalo i očekivati, s obzirom na duboke političke razlike medju ideologijama stranaka koje su se fokusirale isključivo na uklanjanje DPS-a sa vlasti.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, lider LSV je rekao da će biti potrebno mnogo državničke mudrosti da se izadje s najpovoljnijim mogućim ishodom u vremenima u kojima je “spoljna politika uvek refleksija unutrašnje”.

Čanak medjutim smatra da “srbijanska politička elita, bez obzira u kojoj se stranci ili organizaciji nalazila, većinski ne može da odustane od paternalističkog odnosa prema svima koje oni doživljavaju kao Srbe, a sve s ciljem stvaranja nekog tipa državne zajednice u kojem bi se iz Beograda odlučivalo svuda o svim Srbima. Tu, naravno, mislim na Srbe u političkom, a ne etničkom smislu”, kazao je on.

Govoreći o Crnoj Gori, procenio je da bi “mogla da bude izložena ogromnim pritiscima da postane logistička baza za rusku flotu” ako medjunarodna kriza s Iranom postane veća i uvuče Rusiju, Tursku, Kinu i NATO.

2 KOMENTARA

  1. Чанак сваку прилику користи за свирање у антисрпске дипле. Политички маргиналац, који не схвата да га је прегазило време.

Comments are closed.