“Čak 40.000 Italijana je prekršilo pravilo samoizolacije, neposlušnost, prkos”: Odgovori na pitanje zašto u Italiji izolacija ne pomaže protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Zakasnela rekacija italijanskih vlasti sa uvođenjem karantina, nedovoljno jasna primena mera i nepoštovanje pravila o izolaciji od strane građana, Italiju su učinili žarištem koronavirusa u Evropi, a kako brojke iz dana u dan rastu, vrlo moguće i u svetu. Italija je već prestigla Kinu sa brojem žrtava koronavirusa, iako ima duplo manje zaraženih.

Stanje na Apeninskom poluostrvu i širenje epidemije širom Starog kontineta naterale su vlade evropskih država da proglase vanredna stanja, narede samoizolaciju, uvedu karantin i svedu društvene kontakte na mogući minimum. Ipak, Italija se posmatra i kao primer da li građanska i demokratska država ima resursa da ograniči građanske slobode pojedinca, čak i u situaciji kada je to preko potrebno, upravo da bi zaštitla njihove živote.

Italija je u potpunom karantinu od 9. marta, ali uvedene mere ne uspevaju da spreče širenje zaraze. Samo juče, zabeleženo je više od 600 smrtnih slučajeva, a ukupan broj žrtava, zaključno sa subotom u 12 časova, premašio je 4.000.

Gotovo dve nedelje izolacije nisu donele očekivane rezultate, a infekcija virusom korona se širi neprestano. Govori se o ukupnom broju od 47.000 zaraženih osoba do sada, bez naznaka kada će doći do smanjenja broja obolelih od virusa COVID-19.

“Nažalost, broj zaraženih koronavirusom ne opada”, rekao je Atilio Fontana, predsednik Lombardije, regije koja je najteže pogođena epidemijom virusa u Italiji, za italjinaske medije, a prenosi Independent.

Fontana je dodao da vlada mora sprovesti agresivniju kampanju o nužnosti samoizolacije, jer dosadašnje poruke o razmerama problema usled koronavirusa očigledno nisu ozbiljno shvaćene.

Kako piše Independent, evropske demokratije se nadaju da će građani sami shvatiti koliko je bitno da postupaju odgovorno i ostanu u svojim kućama. Jednostavno, pokušavaju da izbegnu primenu drakonskih mera, poput Kine, gde je sistem masovnog nadzora građana, njihova disciplina i izdavanje posebnih dozvola za kretanje u slučaju nužde doprineo da se najmnogoljudnija država sveta uspešno izbori sa epidemijom. Ili je makar na dobrom putu da to postigne.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Evropske države su, ipak, počele sa usvajanjem mera koje predstavljaju test za demokratiju u zapadnom svetu.

Italija razmišlja o raspoređivanju vojske u gradovima, pošto je procenjeno da čak 40% stanovnika Lombardije i dalje prkosi vladinim merama o samoizolaciji.

Predsednica krivičnog veća suda u Breši Andrea Kavalijeri je rekla da vlada ima pravo primene oštrijih mera sve dok pravo na javno zdravlje nadmašuje pravo na slobodu kretanja.

“Možemo zabraniti sve što nije neophodno, jer ne poštujemo mere ograničenja kretanja”, rekla je Kavalijere za Independent.

Ubrzo nakon što je italijanska vlada ograničila slobodu kretanja građana, osim ako imaju posebnu dozvolu, stanovništvo je na društvenim mrežama postavilo pregršt pitanja o tome šta ograničenje kretanja konkretno znači.

Frustriranim građanima nije bilo jasno da li ograničenje podrazumeva da im je zabranjeno da prošetaju psa, ili više ne smeju baciti ni smeće u kontejner, dok su se neki pitali da li su sport i rekreacija zabranjeni u narednom periodu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, više od 40.000 građana je prekršilo odredbe o ograničenju kretanja i samoizolaciji. Protiv njih su podnete tužbe.

Protiv čoveka u Aosti, na severozapadu Italije, otvorena je istraga zbog “pokušaja širenja epidemije”, jer se podvrgnuo plastičnoj operaciji dok je imao simptome koronavirusa. Kasnije je potvrđeno da je zaražen virusom COVID-19.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Uprkos manjem broju stanovnika na ulicama, vlasti u Italiji se pribojavaju da trenutne mere nisu efikasne u postizanju željenog ishoda, pre svega u sprečavanju širenja zaraze.

Premijer Italije je prilikom donošenja odluke o uvođenju potpunog karantina na nivou cele Italije rekao da će broj zaraženih početi da se smanjuje za četrnaest dana, računajući da je period inkubacije tačno dve nedelje.

Međutim, kako je karantin ušao u jedanaesti dan, a broj zaraženih i žrtava raste iz dana u dan, sva je prilika da se optimistična predviđanja italijasnkog premijera neće ostvariti. Kako piše Independent, prosečan broj zaraženih tokom prethodne nedelje je bio 3.000 na denvnom nivou.