Čadež: “Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti za privrednike. Finansijska podrška i za izgradnju autoputa Niš-Priština”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata.

“Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljivu i konkretnu korist za ekonomiju celog regiona, kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija”, izjavio je Čadež, uoči polaska iz SAD.

Za Privrednu komoru Srbije, po njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.

Кao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju.

“I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Кosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata”, najavio je Čadež.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije, razgovaralo se o konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija.

Čadež je ocenio da je značajna američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš – Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

“To nisu projekti značajni samo za Beograd i Prištinu i naše međusobno povezivanje, već za ceo region Zapadnog Balkana. Oni će olakšati i realizaciju ‘Mini Šengena’, zone zajedničkog tržišta i slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, u kojoj se, po sporazumu iz Vašingtona, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, pridružuje i Кosovo”, zaključio je Čadež.

1 KOMENTAR

  1. Gospodine Cadez americki krediti nikada nisu bili povoljni niti nose epitet povoljniji, ako vam to nije poznato, bicete upoznati uskoro, kod prvog kredita. Kao sto je u sporazumu navedeno da nemozemo da koristimo 5G mrezu ako SAD to ne odobre, pa da moramo da uzimamo i gas od njih, a sto je jos vaznije da premestimo Ambasadu u Jerusalim, a ove tri stvari nemaju veze sa Kosovom, trebalo bi da razumete da ce nas ovaj sporazum skupo kostati, mislim na nas gradjane za koje se nas Predsednik uvek hvali. Skupo ce nas kostati uclanjenje u EU ali ovaj sporazum ce biti ne samo slag na tortu izrabljivanja nego cela torta EU se nece ni videti. Neka nam je sa srecom, Ziveli

Comments are closed.