Buka i bes, velika očekivanja, strah i paranoja – Sve o neredima u doba korone čitajte u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je sebi novo srednje ime – Odgovornost, iako njegovi postupci od izbijanja pandemije koronavirusa ne bi opravdali takav nadimak. Vučić, kao i drugi članovi Kriznog štaba davali su toliko kontradiktornih, na momente i neodgovornih izjava, da je sve dovelo do kulminacije nezadovoljstva protekle nedelje.

Demonstracije započete u utorak spojile su nespojive društvene grupe. Tu su se našli i levičari i desničari, bili su i ekstremisti i mirovni aktivisti. Protest je spojio i pobornike naučnih dostignuća i teoretičare zavere, na istom mestu su se našli i oni koji iščekuju vakcinu i oni koji misle da Bil Gejts hoće da ih čipuje. Najviše je bilo protivnika aktuelnog režima Aleksandra Vučića, a rame uz rame sa njima našli su se i koalicioni partneri naprednjaka – članovi Socijalističke partije Srbije (SPS) koji će kasnije biti isključeni iz te stranke. Dakle, svi oni koji se međusobno ne podnose dolazili su na plato ispred Skupštine Srbije da iskažu nezadovoljstvo nakon namere vlasti da se policijski čas ponovo uvede u Beogradu tokom vikenda.

Kako su kontradiktorne poruke, odsustvo bilo kakvog plana i nastup predsednika Vučića u kojem je najavio novi policijski čas na ulice izveli masu spremnu i da se potuče s policijom? Ko je, uopšte, činio demonstrante i šta je zajedničko – sem privođenja – onima koji su hteli da sede i pisali šaljive transparente i onima koji su nosili krstove i ikone? Koliko je tu „ubačenih elemenata“? Kome je upućena teza vlasti da su se umešale i „strane službe“? A šta su za to vreme radile „domaće službe“ i da li je policija morala da upotrebi prekomernu silu?

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. JULA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU NA POKLON KNJIGU O NAJOKONTROVERZNIJEM SRPSKOM POLICAJCU DRAGOM JOVANOVIĆU

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS