“Bugarska će od svake isporuke vakcine deo donirati Severnoj Makedoniji…”

0
Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Bugarska će od svake isporuke vakcina protiv kovid-19, koje je kupila direktno od proizvođača, deo donirati Severnoj Makedoniji, objavio je danas ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Kako je Filipče napisao na Fejsbuku (facebook.com/filipce.venko), to je jutros odlučeno na sednci vlade u Sofiji kojoj je prisutvovao i na kojoj je govorio.

“Ovom odlukom (Bugarske) vakcine protv kovid-19 će u našu zemlju stizati u isto vreme kada i u ostale zemlje članice EU”, istakao je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Prema informacijama bugarskih zdravstvdnih vlasti, u Sofiju će prvo stići vakcina Fajzera, zatim Moderne, pa onda AstraZeneke.

Filipče je napomenuo da je Bugarska kao članica EU imala privilegiju da direktno pregovara sa više proizvođača i istakao da će zahvaljujući tom prijateljskom činu u Severnoj Makedoniji “za kratko vreme početi proces vakcinacije”.

Osim preko donacije Bugarske, dodao je, Severna Makdonija je obezbedila vakcine i preko Kovaks mehanizma, kao i da je EU obezbedila 100 miliona dodatnih vakcina za zemlje koje nisu u Uniji i koje mogu da se dobiju posredstvom članica.

“Do sada su nam takvu vrstu pomoći ponuduli Poljska i Grčka. Severna Makedonija je u pregovrima i sa proizvođačima za diretnu nabavku vakcina”, napisao je Filipče.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500