Budućnost je u javno-privatnom partnerstvu

  1

  Održana je Treća srpska konferencije o javno – privatnom partnerstvu na kojoj su predstavljene inovacije iz domena infrastrukture, energetike i uspešno završeni JPP projekti. Učesnici su akcentovali da mnogi potencijalni projekti imaju perspektivu da budu realizovani kroz model JPP-a koji je postao jedan od vodećih modela u svetu, a kroz koji se povezuju investitori i državne institucije.

  Istaknuo je da u modelu JPP nema kreditnog zaduženja i javnog duga, već da rizik preuzima privatni partner. Na osnovu iskustva prvih godina postignut pozitivan učinak i postoji interesovanje domaćih i stranih partnera.

  ,,Evropska unija se zalaže da kroz određene grantove i kredite, kao i različite finansijske institucije kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Investiciona Banka (EIB) učestvuju u projektima. Na konferenciji Instituta evropskih regiona održanoj u Salzburgu, jedan od panelista je bio i direktor Fonda za strateške investicije evropske unije koji je istakao značaj upotrebe privatnog kapitala za poboljšanje javne infrastrukture naročito prema modelu javnog – privatnog partnerstva,, istakla je Jelena Tadić izvršni direktor kompanije PPP Investment.

  JPP je model kojim je moguće postići bolji učinak odnosa troškova i kvaliteta javne usluge. Istakuto je da se relizacijom projekata na osnovu ovog modela može uštedeti toliko novca i investirati za razliku u izgradnju škola, vrtića, fiskulturnih sala, ali i izgradnju kanalizacije ili priključaka. 

  „Nama se ideja o javnom privatnom partnerstvu desila upravo kada je Ministarstvo energetike počelo da zagovara štednju energije. Mi smo  uradili projekat, dali komisiji, ispravili nepravilnosti i sproveli proceduru izbora partnera. Sve ovo se pokazalo jako dobro i veoma sam zadovoljan. Verujte mi do tada smo često imali primedbe građana, a već nekoliko godina kako je implementiran projekat kroz model JPP nemamo primedbe. Fokusirali smo se na tri stvari, prvo da uštedimo energiju i ušteđeno je 75% , drugo da zaštitimo okolinu smanjenjem CO2 i treće da uštedimo novac za druge investicije“ potvrdio je Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište.   

  Svi do sada realizovani projekti dobili su pozitivnu ocenu javnosti, ali i poverenje da privatni sektor može da pruži kvalitetno i prema evropskim standardima uslugu.

  „Po svemu sudeći saradnja na ovom projektu stvara iskustva koja su zaista dobra. Kada je u pitanju finansiranje i realizacija kapitalnih infrastrukturnih investicija naša Opština je od 2012. godine do danas uspešno primenila više različitih modela, gde su se kao posebno praktične pokazali projekati prema modelu javno privatnog partnerstva“ potencirao je Đorđe Radinović predsednik opštine Stara Pazova.

  Konferencija je pokrila ključne izazove u planiranju investicija kroz model javno-privatnog partnerstva i istakla najbolje JPP modele u mnogim segmentima, a među njima se nalaze opštine i gradovi u kojima je realizovano više projekata u proteklom periodu.

  1 KOMENTAR

  1. Javno privatno partnerstvo je kao i do sada kad se mafija nakači kao pijavica na narodne pare i isisava li isisava.

  Comments are closed.