Brzo je ostao bez oca, živeo od socijalne pomoći i bio najslušaniji radio voditelj za 50 dolara nedeljno: Ko je bio Lari King, “vlasnik” 6.120 čuvenih intervjua…

0
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Američki voditelj Lari King preminuo je u 87. godini života. Vest o smrti jednog od najvećih voditeljskih imena potvrdili su u opširnoj izjavi njegovi saradnici iz producentske kuće Ora media.

Televizijska legenda preminula je u medicinskom centru “Cedars-Sinai u Los Anđelesu, a detalji o sahrani će biti objavljeni kasnije u koordinaciji s porodicom.

Prošle godine, čuveni voditelj se suočio s teškim gubitkom – u razmaku od tri nedelje preminulo je dvoje od ukupno petero njegove odrasle dece.

“Ni jedan roditelj ne bi trebalo da pokopa svoje dete. Moja porodica i ja vam zahvaljujemo na podršci i dobrim željama”, napisao je tada voditelj.

“Endi je iznenada preminuo od srčanog udara 28. jula, a Šaija je preminula 20. avgusta, ubrzo nakon što joj je dijagnostikovan rak pluća”, poručio je tada King, koji je sina Endij usvojio 1962. godine, nakon što se oženio bivšom Plejboj zečicom koja je 2017. preminula u snu.

Iapk, njegov život neće obeležiti samo bolni gubici poput ovih, već i upisivanje u sam vrh uspešnih radijskih i televizijskih voditelja.

Naime, u svojoj emisiji “Larry King Live” na CNN-u, ugostio je predsednika Rusije Vladimira Putina, što mu je pošlo za rukom čak dva puta. Prvo 2000. godine i onda deset godina kasnije, kada mu se Putin, tada u ulozi ruskog premijera, javio videolinkom iz Moskve.

U 6.120 epizoda koliko ih je snimio tokom 25 godina emitovanja, od 1985. do 2010. godine, ugostio je mnoge važne pojedince.

Na njegova vešto postavljena i škakljiva pitanja odgovarali su pojedinci iz sveta šoubiznisa, političari u usponu i oni s dugogodišnjim iskustvom, biznismeni, sportisti, naučnici…

Milionski auditorijum svake je večeri skoro pola veka slušao njegove intervjue i završio je kao CNN-ov najgledaniji i najdugovečniji program, a kada je 29. juna 2010. najavio da će šou završiti u decembru, niko nije mogao da predpostavi da će se tokom finalne epizode pojaviti bivši američki predsednici Barak Obama i Bil Klinton. Emisiju je pogledalo 2,24 gledalaca uživo.

“Ne znam što bih vam rekao osim, moja publiko, hvala vam. Umesto zbogom, neka bude doviđenja”, poručio je na kraju pomenute epizode Lari kog je u istom terminu zamenio Britanac Pirs Morgan, ali je već 2014. godine šou otkazan.

Rođen je u Njuorku kao jedno od dvoje dece u porodici ortodoksnih Jeverja. Vrlo rano se suočio sa gubitkom oca, koji je preminuo od srčanog udara. On, majka i brat dugo su živeli od socijalne pomoći.

Pogođen očevim preranim odlaskom te je izgubio i interes za školu, a odmah nakon što maturirao, zaposlio se kako bi pomogao majci. Odmalena je King – čije je pravo prezime Zajger, a promenio ga je nakon kritike da je “preetničko i teško da se zapamti” – pokazivao želju za rad na radiju. Želja mu se ostvarila na Floridi kada je, sa 24 godine, za 50 dolara nedeljno radio kao DJ na maloj radiostanici WAHR, danas poznatijoj kao WMBM.

Sve ostalo je istorija. Zbog stila intervjuisanja, rekli su mu da je jedan od najnežnijih novinara, a na to je imao samo jedan komentar: “Samo sam pokušao da postavim najbolja pitanja i i najbolje da slušam”.

“Nikoga ne napadam. To nije moj stil”, objasnio je Lari jednom prilikom, a čuvenom Konanu O’Brajanu je otkrio tajnu dobrog intervjua, jer su puno puta hvalili njegovo domišljato postavljanje otvorenih pitanja.

“Tajna je u tome da gost govori o sebi, a ja odlazim u pozadinu i nema me”, rekao mu je King koji je neretko u svojim emisijama govorio o paranormalnom, religiji i vanzemaljcima.

Gostovali su kod njega i vidovnjaci, skeptici, a poznat je i po orkestriranom sukobu vernika protiv skeptika koje bi pozvao na raspravu u svoj studio i provocirao ih pitanjima.

Nije izbegao ni optužbe poput onih da je senzacionalista koji voli kontroverzne teme.

Pa je tako, nakon smrti Plejbojeve zečice An Nikol Smit 2007. godine, izgubio puno sagovornika s kojima je dogovorio intervjue, a među kojima je najglasniji bio filozof Kristofer Hičens s kojim je trebalo da raspravlja o situaciji u Iraku.

Kada bi neko od slavnih osoba preminuo, King bi emitovao deo epizode u kojima je ta osoba gostovala ili bi pozvao članove porodice i prijatelje u čast pokojnika.

Mnogi će ga zapamtiit po neslavnom gostovanju kod Džoan Rivers u septembru 1990. godine, kada je na pitanje o najružnijoj učesnici na takmičenju za Mis Amerike, bez imalo premišljanja odgovorio da je to Mis Pensilvanije Marla Vejn, kojoj je kasnije uputio izvinjenje, uz buket ruža.

Žene su ga oduvek volele i obratno.

Ženio se osam puta sa sedam žena. Jednu je od njih dvaput odveo pred oltar, i to upravo pokojnu Plajbojevu zečicu Alenu Akins.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ