“Brod-bolnica u Njujorku pluta prazan i to je slika svih naših grešaka”: Kako je jedna od najvažnijih tački sveta postala “crna rupa”

0
Profimedia

Bolnički brod američke mornarice “Comfort” trebalo je da primi oko 1.000 Njujorčana obolelih od koronavirusa, ali je zbog strogih kontrola do sada prihvatio samo dvadeset pacijenata. Tako je brod-bolnica postao simbol američke blage i zakasnele reakcije u borbi protiv koronavirusa, napisao je novinar Ros Barkan u svojoj kolumni za Gardijan.

Njujork ima oko 50.000 zaraženih i više od 1.000 žrtava, a samo u poslednja 24 časa preminulo je 562 ljudi. Američki predsednik Donald Tramp i guverner savezne države Njujork Entoni Kuomo odlučili su da bolnički brod “Comfort” posluži Njujorku za prijem novih pacijenata.

Koliko je nade polagano u brod-bolnicu pokazuje i to što je američki predsednik ushićen sišao sa broda u Virdžiniji, smatrajući da će biti od velike koristi u borbi protiv širenja zaraze. Zatim su Kuomo i gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio pozdravili posadu pri dolasku, verujući da će usidreni “Comfort” biti luka spasa za mnoge obolele. Međutim, vojne i birokratske prepreke sprečile su prijem većine pacijenata.

Stroga pravila sprečavaju zaražene koronavirusom da pristupe brodu. Mornarica je dobila da leči pacijente obolele i od niza drugih oboljenja. Naime, mornarica je dostavila bolnicama spisak od 49 bolesti, a pacijenti inficirani nekim od oboljenja sa spiska, neće biti prihvaćeni na brod.

Uz to, hitna pomoć ne može dovoditi pacijente direktno na brod. Pacijenti se prvo testiraju na koronavirus u gradskim bolnicama i prihvatnim centrima, a zatim se ponovo odvoze na “Comfort”. Mnogi čelnici bolnica smatraju da su trenunte procedure bespotrebne i da se gubi dragoceno vreme.

Kašnjenje je postalo neodrživo. Bolnice su prepune, a pacijenti umiru u hodnicima. Njujork je unajmio hladnjače kao privremene mrtvačnice, piše Barkan.

Nedostaje i zaštitna oprema, pa medicinsko osoblje mora da više puta koristi iste rukavice ili maske za lice. Bilo je slučajeva gde se koriste obične kese za smeđe kao zaštitne oprema. Pritom, sve je manje i respiratora.

Rešenje je jednostavno, tvrdi kolumnista Gardijana. Što pre je potrebno otvoriti “Comfort” za pacijente kako bi se rasteretile bolnice, pa čak i prihvatni centri. Kongresni centar Dževits pretvorn je u privremenu bolnicu i može da primi 1.000 pacijenata, isto kao i brod mornarice. Dok brod zvrji prazan, kongresni centar koji u normalnim okolnostima služi za sajam knjiga i druge manifestacije ispunio je većinu kapaciteta.

Tramp je ignorisao savete stručnjaka i nije pojačao masovno testiranje na koronavirus koje bi pokazalo realno stanje koliko je Amerikanaca zaraženo i potrebno staviti u izolaciju. Takođe, saveti i smernice o socijalnom distanciranju su došle prekasno. Medicinski materijal još uvek nije proizvedn u dovoljnoj meri, jer preduzeća nisu bila zakonski primorana da ih proizvode.

Ni guverner Njujorka Entoni Kvomo nije adekvatno reagovo na krizu izazvanu koronavirusom. Iako su predviđanja ukazivala da će upravo država Njujork biti žarište virusa, guverner je odluku o zatvaranju javnih ustanova doneo posle Kalifornije, Ohaja i Mičigena.

Uz sve navedeno, prazan bolnički brod beskorisno plovi rekom ne odstupajući od strogih pravila za prihvat pacijenata, pokazujući sve propuste saveznog i lokalnog rukovodstva u borbi protiv pandemije koronavirusa: premalo i prekasno.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus