Brnabić u Berlinu: “Ako vlada ne učini nešto po pitanju odliva mozgova, izgubićemo budućnost…”

7
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Privrednom forumu u Berlinu da su dva ključna izazova s kojima se suočava Zapadni Balkan negativna percepcija tog regiona i odliv mozgova, preneo je N1.

“Zapadni Balkan može biti stabilan i predvidiv i naklonjen biznisu, ali percepcija tog regiona će dugo vremena biti problematična. To je ključni izazov, uz odliv mozgova, jer ako vlada ne učini nešto ozbiljno po tom pitanju izgubiće ključne resurse, a time i budućnost”, rekla je Brnabić na Forumu u organizaciji lista Zidojče cajtung.

Na panelu “Svet u previranju – Zajedno smo jači”, Brnabić je kazala da Srbija radi na regionalnom povezivanju i stabilnosti i da digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju vidi kao priliku, iako u toj oblasti ima i mnogo izazova s kojima se treba nositi.

“Mislim da smo dosta uradili na polju digitalizacije, to je jedina šansa za Srbiju i slične zemlje da napreduju i dostignu naprednije zemlje. Velike promene uvodimo u obrazovanju, programiranje je postalo obavezan predmet u osnovnim školama, deca u petom razredu počinju da uče programiranje”, navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da će za dve godine iz osnovne škole izaći prva generacija dece sa znanjem četiri programska jezika.

Brnabić je kazala i da je Srbija uložila više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, nauku i inovacije, da se privodi kraju strategija Srbije za veštačku inteligenciju i strategija novog industrijskog razvoja.

7 KOMENTARA

 1. Kako, ako ne ucinite nesto, pa evo cinite sve za odliv mozgova. Odlivaju se, nikad brze, nikad jace, nikad bolje. Uskoro niko nece ostati

 2. Odliv Mozgova !
  Pravna drzava ,pa onda stvari lezu na svoje mesto same posebi .To Gospoda na vlastindobro zna .
  ali oni su ti koji stvaraju uslove ili bolje receno teraju nase ljude koji nemogu vise ,(sto bih blago rekao) , da izdrze nedostatak zdravog razuma . Nema vise petokrake koja je bila perspektiva i sinbol patriotizma .
  Dosle su nove metode korupcije ,koje su nas dovele do prosjackog stapa . Dok gospoda na vlasti ,izmislja napredak koji samo oni vide .
  Cak se dele i neke nagrade poznatih Svetskih univerziteta gde su organizatori korumpirani istocno Evropski Politicari sa svojim tajkunima .
  Toliko za sada ! ! !

 3. Meni se cini da gospodinu premijerki vali malo ove prirodne itelegencije…ne bi se ja toliko brinuo oko vestacke.

 4. Cek-cek – odliv mozgova ili LGBTQ prava?
  Srpskim komunistima i potomcima GUL-ag Srbija ostaje na upravljanje jer njihov zlocin nije osudjen.
  Njima i odgovara da u ovom logoru ostanu samo nasilne budale – poslusnost bez pitanja puni njiihove dzepove parama.
  Sali se Ana, bas nju briga i za srbiju i za *region*.

 5. Госпођа не разуме проблем. Будућност смо изгубили, борба је за садашњост.

Comments are closed.