Brnabić kaže da je komisija za doktorat Malog pod pritiskom studenata, nije vođena istraga protiv Bajdena u Ukrajini, Greta predvodila protest od pola miliona ljudi: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Tanjug, Tanjug-AP, Tanjug-AP

BRNABIĆ O DOKTORATU MALOG I STUDENTIMA – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se komisija koja odlučuje o doktoratu Siniše Malog sada nalazi pod pritiskom studenata koji prete da će ponovo blokirati Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Ona je gostujući na RTS-u pitala šta će značiti za Beogradski univerzitet (BU) ako komisija na Fakultetu organizacionih nauka donese odluku suprotnu dosadašnjem mišljenju stručne komisije i ospori doktorat.

“Ja pitam i sebe i one koji odlučuju, ako retroaktivno odlučujete po pravilniku iz 2016. za nešto što bilo 2013. godine, da li to znači da možete bilo koju doktorsku disertaciju da ocenjujete retroaktivno. To stavlja BU u nezavidan položaj i verujem da je univerzitet snažan i može da se odupre pritiscima”, kazala je Brnabić.

BEZ SARADNJE ŠAPIĆA I JOVANOVIĆA – Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je da je Demokratskoj stranci Srbije, umesto klasične koalicije, “koje se uglavnom godinama sklapaju kod nas samo i isključivo zbog prelaska cenzusa”, predložio drugačiji vid saradnje, ali je to odbijeno.

“Predložio sam formiranje potpuno nove zajedničke organizacije. Oni su taj predlog odbili”, rekao je Šapić za Blic. 

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je da su imali dobre razgovore, ali se koncepcijski nisu našli u vezi s tim kako bi ta saradnja mogla da fukncioniše u budućnosti.

STRANKA SLOBODE I PRAVDE FORMIRALA ODBOR NA STEPENICAMA – Stranka slobode i pravde (SSP) formirala je Inicijativni odbor u beogradskoj opštini Rakovica, ali umesto u zgradi te opštine, osnivačka skupština održana je ispred – na stepenicama, pošto je članovima stranke, kako su naveli, zabranjen ulazak u zgradu.

SSP je saopštila da iako je korišćenje sindikalnih prostorija u opštinskoj zgradi unapred bilo prijavljeno i odobreno, članove SSP dočekali portir i zabravljena vrata.

Predsednica odbora SSP u Rakovici Vesna Džidić Savić je rekla da su “do sada u tim prostorijama sastanke držale sve stranke, a ovo je prvi put da je to nekome zabranjeno”. 

Predsednik beogradskog odbora SSP Marko Bastać ocenio je da je ovo “još jedan primer bahatosti aktuelnog režima, koji prisvaja institucije, iživljava se i vređa svakoga ko drugačije misli”. 

RADA TRAJKOVIĆ: NUDILI SU MI KASETU SA SNIMKOM UBISTVA IVANOVIĆA – Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je da joj je nuđena kopija video-kasete sa snimkom ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali da je odbila da je uzme, navodeći da dokazi treba da se predaju tužilaštvu u Prištini.

Ona je u intervjuu za list Danas to nazvala “neverovatnon ponudom”. 

“Neki ljudi, rekla bih iz netransparentnih krugova, ponudili su mi kopiju kasete (sa snimkom) ubistva Olivera Ivanovića. Rečeno mi je da je jedna kaseta data nekima iz vlasti, a druga je ponuđena meni. Rekla sam da ja niti uzimam, niti dajem pare, i da bi te dokaze, ukoliko ih imaju, trebalo da ponude tužiocu Sulji u Prištini”, rekla je Trajković.

POSLE 27 GODINA SPRSKI PATRIJARH ODRŽAO SLUŽBU U BUDVI – Patrijarh srpski Irinej održao je sinoć večernju službu u grbaljskom manastiru Podlastva, u opštini Budva, gde je počela svečana akademija obeležavanja, kako su naveli organizatori, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

“Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje”, poručio je Irinej.

On je rekao da je jedini put “da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj vjeri i istini koju su živeli naši preci.”

“Slavimo osam vekova autokefalnosti i 15 vekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu veru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama”, rekao je patrijarh Irinej.

RAMA: DRAGA SRBIJO, NEZAVISNO KOSOVO JE NEPOVRATNA STVAR – Albanski premijer Edi Rama je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku rekao da je došlo vreme da sve zemlje priznaju nezavisnost Kosova.

“Draga Srbijo, nezavisno Kosovo je nepovratna realnost”, rekao je Rama, prenela je RTK2.

On je rekao i da Beograd treba da “prestane da živi u poricanju”.

Rama je dodao da je “došlo vreme da sve zemlje ove skupštine, naročito i prvenstveno naši srpski prijatelji, priznaju nezavisnost Kosova” i priznaju, kako tvrdi, realnost kao jedinu pouzdanu osnovu za izgradnju bolje zajedničke budućnosti.

“PROTIV BAJDENA I NJEGOVOG SINA NIJE VOĐENA ISTRAGA” – Nazar Holodnickij izjavio je da Specijalna kancelarija ukrajinskog tužilaštva za borbu protiv korupcije nije vodila istragu protiv bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena.

Holodnickij je time demantovao te navode koji poslednjih dana kruže u medijima.

Tramp je tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 25. jula zatražio da se sprovede istraga protiv njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član upravnog odbora u gasnoj kompaniji “Burisma” u Ukrajini.

PROTEST PREDVOĐEN GRETOM TUNDBERG – Pola miliona ljudi je u Montrealu, zajedno s devojčicom-aktivistkinjom, Šveđankom Gretom Tundberg, bilo je na skupu u okviru “Svetskog štrajka za klimu”, saopštili su organizatori.

“Ne samo što je ovo najveći protest u istoriji Kvebeka, već je to najveći protest ove nedelju u svetu”, izjavio je Fransoa Žofroa, iz kolektiva “Planeta dolazi u parlament”. 

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u govoru ocenila da većina svetskih zvaničnika, kao i kanadski premijer Džastin Trudo, ne čine dovoljno protiv globalnog zagrevanja.

“Moja poruka svim političarima širom sveta je ista – slušajte i delujte u skladu sa onim što kaže nauka”, rekla je Greta Tunberg.

Trudo je rekao da se slaže s njom i da će kanadska vlada to uraditi.

POČELI PROTESTI U HONGKONGU, TRAJAĆE DO PROSLAVE GODIŠNJICE KOMUNISTIČKE PARTIJE – Demonstranti u Hongkongu počeli su proteste koji će trajati do obeležavanja 70 godina vladavine Komunističke partije Kine, što će, kako je najavljeno, biti velelepno proslavljeno u utorak.

Prodemokratski demonstranti u Hongkongu odlučili su da zasene sjaj državne proslave, četiri meseca od početka protesta koji su se često završavali nasiljem i sukobom sa policijom.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u Hongkongu gde su im govorili nedavno oslobođeni aktivisti koji su izneli da u pritvoru nisu imali pristup advokatima ni lekarima.

Organizatori su planirali četiri dana protestnih aktivnosti do utorka. Strahuje se od novog nasilja, pošto je policija zabranila protestni marš na dan proslave 70 godina vlasti Kkomunističke partije Kine.

PROTESTI PROTIV PREDSEDNIKA HAITIJA – Demonstranti koji bi da zbace predsednika Haitija Žovenela Moiza, napali su juče poslovne zgrade i policijsku stanicu u tom gradu.

Opozicioni lideri obećali su da neće biti mira dok predsednik ne podnese ostavku i već tri nedelje sprečavaju rad i javnih i privatnih firmi.

Jedan od lidera opozicije, senator Juri Latorti rekao je za Radio “Karaibes” da oni neće biti odgovorni šta god da se dogodi šefu države, ako danas ne podnese ostavku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika koji je na svim kioscima i u digitalnoj verziji na Novinarnica.net

Naslovne strane dnevnih novina