“Brnabić je neinformisana”: Zbog izjave premijerke o MHE reagovala Svetska organizacija za prirodu

8
Foto: Tanjug

Svetska organizacija za prirodu (WWF) Adrija ocenila je danas da je stav premijerke Srbije Ane Brnabić da je zabrana izgradnje malih hidroelektrana potpuno besmislena u najmanju ruku rezultat neinformisanosti, a u svakom slučaju je potpuno pogrešan.

“U Srbiji se u malih hidroelektranama u proseku proizvede svega 0,76 odsto ukupno proizvedene električne energije na nacionalnom nivou, dok se korist koju privatni investori imaju od podsticaja za izgradnju tih postrojenja meri milionima evra”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u Srbiji, pored 85 izgrađenih, planira više od 800 novih malih hidroelektrana, koje bi nepovratno uništile srpsko rečno bogatstvo i ugrozilo opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ali i lokalnih zajednica.

“Pritom bi poreski obveznici putem sistema podsticaja uplaćivali svoj novac na račune privatnih investitora, dok bi dobit za zemlju i lokalne zajednice bila nikakva, ukazuje se u saopštenju. Gotovo je sigurno da ovakva izjava premijerke vodi ka produženju važenja Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije, kao i Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije”, dodaje se.

To je, ocenjuje Adrija, suprotno najavama koje već duže od godinu dana stižu od ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će zabraniti izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

“Potrebno je u potpunosti zabraniti njihovu izgradnju, a u zaštićenim područjima, i u onima koja su u procesu zaštite, kao što je Dolina Velikog Rzava, treba zabraniti izgradnju bilo kakvih hidroenergetskih postrojenja”, izjavila je Nataša Milivojević iz Adrije.

U saopštenju se podseća i da je grupa organizacija civilnog društva uputila Ani Brnabić pismo u kojem je informišu o problemu malih hidroelektrana u Srbiji i predlažu da se oformi radna grupa koju bi činili predstavnici struke, investitora, resornih ministarstava i civilnog društva.

Organizacija WWF Adrija se nada da će premijerka razmotriti pismo koje joj je poslato i da će doneti pozitivnu odluku i stati na stranu zaštite životne sredine, a ne interesa pojedinaca.

8 KOMENTARA

 1. Видите господине Никша, могуће је да су МНЕ заиста еколошке по критеријуму загађења околине. Ипак, прича о екологији се нипошто не завршава на том питању. Ви и у лабораторији немате загађење, напротив, тамо могу бити и најчешће и јесу, стерилни услови. Али тамо нема природе, нема живота! Е видите господине Никша у томе је суштина, неко жели да нам отме и убије природу и каже да том приликом неће ништа да загади, само ће нам побити живи свет и узети приде нешто новца а за остало не треба да бринемо! И да знате, ако случајно нисте схватили, прича о екологији је већ одавно постала прича о заради моћних који је вешто користе за ту сврху! Таквима је до природе колико и до нас. На крају приче, свако нормалан би радије да у планинској долини гледа воду поток и речицу како весело пршће и поскакује са камена на камен а не металну цев кроз коју та вода иде!

  • Gospodine Rašo, prvo bi da zaposlim sina inženjera, a ako imam “rečicu koja veselo pršće”, on će mi otići u Nemačku, Kanadu, Švedsku da radi pored “neke metalne cevi” i postati expert u svojoj struci, na radost tuđine.
   To je jedina priča, sve drugo su koloritne ideje u interesu bogatih.

 2. U prevodu, stranci nam kažu:
  U vašem je interesu da kupujete od nas struju, a ne da je proizvodite sami i oslobodite se energetske zavisnosti. (!?)
  Priče stranaca o “zaštiti prirode” je samo maska, koju ne smeju kod kuće da “prodaju”.
  Takođe, priče o “koristima samo za privatne investitore”, su selektivne, jer bi to bila korist i za lokalnu samoupravu, kao i mogućnost zapošnjavanja domaćih inženjera u zaostalim regionima.
  Ana, imaš punu podršku.

  • Прво, WWF Adria је огранак који је задужен за Србију и околне државе. Седиште је у Србији. Нама наши људи, и то стручни, говоре да то није паметно. А она која забрањује није ни близу бранше којом се они баве и о којој је реч.

   Задатак политичара (и било ког менаџера или управника) када се баве нечим што није у њиховој струци је да слушају савете и анализу оних који јесу и да на основу тога донесу најбољу одлуку. То је једна од најважнијих особина која чини доброг лидера.

   Ево рецимо моја струка је менаџмент и лидерство и ја Вама сад објашњавам шта то не ваља код њене одлуке и Ви би требало да размислите о свом становишту и преиспитате своје мишљење. Ана Брнабић има човека у влади које стручан за то (министар Горан Триван), али не прати његове савете, што је чини недоличним лидером.

   • WWF Adrija finansira naše da štite njihove interese.
    Čije stručne savete lider sluša? Stručnjaci kažu da su MNE jedan od najekološkijih načina dobijanja enetgije. Oko 60 puta ekološkiji od HE, a od TE nekoliko stotina puta.
    Ovo kažu stručnjaci. Trivan nije stričnjak ni za ekologiju ni za MNE i nema dan radnog staža u struci.
    Bogate zemlje imaju MNE, a siromašne nemaju.
    Pozdrav kolega.

    • postovani , moracete da se upoznate sa novim energentima . Neverovatno ali istinito u igri su silaza kukuruza , kravlje i svinjske fekalije , smece sa deponija , ljudske fekalije
     ….Nauka je napredovala u zadnjih 20 godina u cilju smanjenja emisije metana pretvorila je glavne zagadjivace u energetski resurs . Drzava koja ne zeli da subvencionise ugradnju toplotnih pumpi kao zamenu za grejanje na cvrsta goriva i gas a samo zato sto je energent besplatan je pod velikim znakom pitanja !!!!!

 3. Srbija nema administrativnu poziciju premijera nego, predsednika vlade. Srbija nema parlament nego, narodnu skupstinu. Nema gornji i donji dom, lodove i plebs nego, narodne poslanike. A, to je zato sto Srbija nije monarhija nego, republika.

Comments are closed.