Britanski Tajms o srpskom derbiju, jadranskom turizmu i statitici: Zašto je Zapadni Balkan toliko pogođen drugim talasom korone?

0
Foto: Igor Pavićević

Zemlje Zapadnog Balkana među najteže su pogođenima novim talasom pandemije koronavirusa, pošto su polovinom maja ukinule stroge mere uvedene dva meseca ranije, piše londonski Tajms.

Kako se navodi, balkanske zemlje su među prvima proglasile kraj epidemije.

U tekstu se ističu Crna Gora i Hrvatska kao popularne letnje destinacije koje su požurile da otvore granice, a sada se bore sa novim talasom virusa.

Tajms podseća da je Srbija relaksacijom mera uoči parlamentarnih izbora dozvolila i fudbalski derbi kojem je prisustvovalo oko 25.000 ljudi.

Takođe se pominju predstavnici vlasti u Srbiji koji su se zarazili novim virusom nakon popuštanja mera.

List navodi da su zemlje na Zapadnom Balkanu bile primorane da ponovo uvedu neke od mera, kao što su obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance.

Prema pisanju Tajmsa, u poslednjih 14 dana, Kosovo je u regionu na vrhu liste sa 124 slučaja zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Potom slede Crna Gora sa 123, Severna Makedonija sa 94, Bosna i Hercegovina sa 72, Srbija sa 63 i Albanija sa 39 zaraženih na 100 hiljada.

Prema podacima koje je objavio Tajms, na 100 hiljada stanovnika u Evropskoj uniji prosečno je 13 zaraženih, dok je u regionu Zapadnog Balkana slika dramatično ozbiljnija.

U nekim od zemalja članica EU je taj broj i veći – Luksemburg je, na primer, u poslednjih 14 dana zabeležio 110 pozitivnih na novi virus na 100 hiljada stanovnika, dok je Švedska na 74.