Britanska dominacija, Tarantinov “uvod u Oskara” i neuspeh Netfliksa: Ko je sve dobio Zlatni globus

0
Foto: Profimedia

Zlatni globus, nagrada koju dodeljuju strani novinari akreditovani u Holivudu za filmska i serijska ostvarenja, dodeljena je sinoć  77. put na Beverli Hilsu.

I kako piše Gardijan, na Zlatnom globusu je dominirala zastava Velike Britanije.

Za najbolju filmsku dramu proglašeno je Mendesovo ostvarenje “1917”.

U pitanju je epska ratna drama koja se delom temelji na priči koju je reditelj i koscenarista Sem Mendes čuo od  svog dede. Priča govori o dvojici mladih britanskih vojnika u jeku Prvog svetskog rata tokom proleća 1917. godine koji su dobili misiju da isporuče poruku koja će upozoriti na zasedu tokom operacije Alberih.

Mendes je za taj film nagrađen i nagradom najbolje reditelja.

Za najboljeg glumca u ovom žanru proglašen je Hoakin Finiks za ulogu Džokera, dok je laureat za najbolju glumicu Rene Zelveger za ulogu Džudi.

Tarantinov film “Once upon time in Hollywood” proglašen je za najbolju komediju/mjuzikl, a Bred Pit za najbolju sporednu ulogu u tom žanru.

Pojedini kritičari pišu da bi ovo mogao da bude uvod u dodelu Oskara za spomenuto ostvarenje.

Za glavne uloge nagrađeni su Teron Egerton i Akvafina.

Najboljom serijom proglašeni su “Naslednici”, dok je u kategoriji komedija/mjuzikl priznanje dobilo britansko ostvarenje “Flaebag”, a jednu u nizu individualnih nagrada ponela je i Fibi Voler-Bridž.

Britanska glumica Olivija Kolman proglašena je najboljom glumicom za kategoriju drame za interpetaciju kraljice Elizabete Druge u seriji “Crown”, dok je Brajan Koks doneo još jedno priznanje za “Naslednike”.

Netfliks je imao čak 34 nominacije ali je dobio svega nekoliko nagrada. Od svojih najvećih aduta – “Irishman”, “Marriage story” i “Crown”, najznačajnije priznanje dobila je Olivija Kolman.