Britanija se priprema za vakcinaciju: Vakcina će biti dostupna od utorka, zdravstveni radnici i stariji prioritet…

0
Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika Britanija će biti prva zemlja čiji će građani primiti vakcinu protiv koronavirusa, a prve doze biće dostupne od utorka, i to najpre u bolnicama, a potom i u drugim zdravstvenim institucijama, prenosi Rojters.

Vakcinu će prvo primiti stariji od 80 godina, zdravstveni radnici, negovatelji i štićenici u domovima za stare, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba.

Britanija je protekle srede po hitnom postupku odobrila Pfizer/BioNtech vakcinu.

Naručeno je oko 40 miliiona doza, a pošto je svakome potrebno dve, računa se da će biti vakcinisano 20 od 67 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

Prve nedelje biće dostupno oko 800.000 doza, a vakcine su već stigle iz Belgije i čuvaju se na sigurnim lokacijama gde se proverava njihov kvalitet, saopštilo je britansko Ministarstvo zdravlja.

Pfizerova vakcina je zahtevna za čuvanje i skladištenje. Potrebno je da se održava na temperaturu od minus 70 stepeni Celzijusovih, a rok trajanja je samo pet dana.

Iz tog razloga, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će sa vakcinacijom započeti u 50 bolnica. Takođe, istakli su da će biti potrebno nekoliko sati za odmrzavanje i pripremu za upotrebu vakcine.

Lekarima opšte prakse je saopšteno da se pripreme za upotrebu vakcine i vakcinisanje stanovništva od 14. decembra.

Lekari će upravljati sa više od 1.000 centara za vakcinaciju širom zemlje.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500