Britanci sada raspravljaju o tome da li je Boris Džonson lagao kraljicu o suspenziji parlamenta: “Apsolutno netačne tvrdnje”

0
Foto Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson negirao je navode da je lagao kraljicu Elizabetu o razlogu suspendovanja Parlamenta na pet sedmica.

Parlament je suspendovan u ponedeljak do 14. oktobra, a Džonsonovi protivnici tvrde da je to potez osmišljen da spreči njihove pokušaje da pomno prouče premijerove planove za izlazak iz Evropske unije i omoguće mu da izvede Bregzit bez dogovora 31. oktobra, prenosi Rojters.

Najviši apelacioni sud u Škotskoj presudio je u sredu da suspenzija nije zakonita i da ograničava zakonske zastupnike, što je navelo Džonsonove protivnike da ga optuže da je lagao kraljicu o razlogu suspenzije.

Džonson je rekao da te tvrdnje “apsolutno nisu” tačne, piše Gardijan.

Vlada je uporno tvrdila da je suspendovala Parlament zato što želi da kraljica održi govor u oktobru, iako je dobro poznato da ministri iz Džonsonove vlade nastoje da spreče parlament da usvoji zakone koji bi mogli da opstruiraju Bregzit bez dogovora.

Formalno bi odluku o blokadi parlamenti trebalo da donese kraljica, ali je ona, međutim, obavezana ustavom da prati savet – odnosno odluku – premijera.