Britanci prebrojavaju glasove za novog lidera torijevaca i budućeg premijera: Džonson ili Hant?

0
Foto Profimedia

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke završili su sinoć glasanje za novog lidera stranke, koji će biti novi premijer.

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Boris Džonson je, javlja Gardijan, stigao u QEII centar, a očekuje se da ubrzo stigne i Hant.

Prema svim anketama, Džonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, snažan je favorit.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej izjavilo je da će podneti ostavku pre nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan podneo je juče ostavku.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona da nije podržao britanskog ambasadora Kima Daroka u Vašingtonu nakon što su procurile diplomatske depeše u kojima se navode njegove ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosudja Dejvid Gok izjavili su juče da će podneti ostavku u sredu ako Džonson preuzme kabinet.

“Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dodje. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem”, kazao je Hamond u emisiji BBC.

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.