Britanci Asanža izručuju Americi

1
Profimedia

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid potpisao je zahtev za izručenje osnivača Džulijana Asanža SAD-u, piše Gardijan.

Asanž se trenutno nalazi na odsluženju kazne, u trajanju od 50 nedelja, zbog kršenja uslova o otpustu, kada se sklonio u ambasadu Ekvadora, u kojoj je dobio azil pre sedam godina u strahu od toga da će biti izručen SAD.

Međutim, kada su se odnosi između Asanža i novog ekvadorskog rukovodstva pogoršali, zbog navodnih komentara Asanža koji su ocenjeni kao mešanje u unutrašnje stvari Ekvadora, osnivaču Vikiliksa je ukinut azil i on je istog trenutka uhapšen i iz londonske ambasade odveden u pritvor.

Pravosudni sistem traži Asanža zbog curenja velikog broja poverljivih dokumenata američke diplomatije koji su javno objavljeni, putem Vikiliksa. Za dela koja mu se po optužnici u SAD stavljaju na teret, Asanža čeka najstroža kazna.


1 KOMENTAR

  1. Ovaj slučaj pokazuje da ako si državljanin neke od zemalja 5Is, čitaj SAD plus komonvelt, koje zajednički skupljaju bilo kakve informacije o svima na Zemlji, obavezan si da ćutiš informacijama skupljenih o tim 5Is državama, ili barem očigledno o aktivnostima SAD, dakle ne možeš biti objektivan i nepristrasan.

Comments are closed.