“Brisel očekuje da se Srbija ponaša u skladu s obavezama koje je preuzela”

1
Foto: Profimedia

Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU označila za strateški prioritet, izjavio je za Glas Amerike (VoA) portparol EU Peter Stano.

“Vlasti Srbije su integracije u EU označile kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela”, naveo je Stano u pisanoj izjavi za VoA povodom informacija da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre (APR) Srbije.

“Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira”, podvukao je Stano upitan oko okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

“Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijam”, dodao je Stano.

U Ambasadi SAD je prethodno, povodom informacija o nabavci kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, za Radio slobodna Evropa (RSE) rečeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

Iz Ambasade SAD su u pisanoj izjavi 10. avgusta naveli i kako Srbiji “savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”.

“Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni”, zaključuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je juče da je “razumeo kritiku Ambasade SAD“ zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

“Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvek neko ima nešto protiv i to je logično”, rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

Vučić je rekao i da Srbija još uvek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je “razmišljano o tome”.

Nabavka raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

“Najveći deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u ovom izveštaju o kome je 2. avgusta prvi izvestio specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU označila za strateški prioritet, izjavio je za Glas Amerike (VoA) portparol EU Peter Stano.” Као стратешки циљ, он је у једном периоду посматран као средњерочан, а од скоро, о њему се може говорити као о дуговочном, и свакако неизвесном у коначном. Уз то доминантни војно безбедносни ризици, по Србију, потичу управо са те територије, укључујући САД. Стога је чудно како бирократски мозгови у Бриселу, као и многи по владама земаља чланица ЕУ,(а и иван ЕУ) једноставно не могу да схвате чињеницу да што се Србији та могућност интеграције помера у будућност и уценама чини неизвеснијом, то сваки од краткорочних потеза једноставно мора бити више у сагласности са тренутном ситуацијом, него са том магловитом перспективом. Према томе, када некоме кажете да је изгледно да постанете члан ЕУ за 50 година, а можда и не, ако не испуни услове те и те, што се тиче оваквих одлука, укључујући и наведене ризике, то је као да сте му рекли да тога неће ни бити. Србија би требало да одговори, да је коначно време да Брисел каже децидно шта хоће и одреди рокове, јер је у супротном свака примедба, неаргументована.

Comments are closed.