“Bris kroz prozor kola, rezultati za tri i po sata, obaveštenje za najviše 24…”: Uvedeno “drive-in” testiranje u Zagrebu

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj su pronašli rešenje kako da ubrzaju proces testiranja građana na koronavirus, ali i da istovremeno zaštite medicinske radnik – to se postiže “drive-in testiranjem”, ali nije moguće da bude urađeno bez uputa.

Drive-in, ali ne za kupoviu hrane, niti za čišćenje automobila. U svega nekoliko sekundi, građani se, u svojim  automobilima ili pak u taksijima – mogu testirati na koronavirus. Svi koji dođu moraju nositi zaštitne maske, ali ne mogu se svi testirati, piše N1.

“Lekar opšte medicine ili porodični lekar dojavi epidemilologu, iako i oni sami mogu uputiti pacijenta, mi imamo formirane liste, dobijemo ih uveče, onih ljudi koji su prema indikacijama Kovid ambulanti, odnosno lekara epidemiologa upućeni kod nas u taj drive-in sistem”, objašnjava Jasmina Vraneš, šef Službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda za javno zdravtsvo “Dr. Andrija Štampar”.

Osim što na “drive in” testiranje možete doći autom, možete doći i peške. Testiranje traje svega nekoliko sekundi.

Ovakvu dijagnostiku prvi je uveo Zavod za javno zdravtsvo “Dr. Andrija Štampar” kako bi se ubrzalo dijagnostifikovanje i povećao broj testiranih osoba. Kvalitet testova, tvrde stručnjaci, neupitan je.

“Svi su zvali i pitali kakav je to drive-in brzi test. Nije brzi test, test je opet tri i po sata, ali je najbolji mogući. Zahvaljujući Gradu Zagrebu mi imamo osigurane testove u velikim količlinama za naše građane, u doba ogromne nestašice testova to je strašna stvar”, rekla je Vraneš.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus