„Born in the USA“: Njuzvik se izvinio zbog komentara o Kamali Haris, ali ga nije povukao

0
Foto: Beta/AP Photo/Carolyn Kaster

Magazin Njuzvik izvinio se zbog komentara – preciznije, „op-eda“, kolumne koju ne pišu članovi redakcije – u kojem je pisalo da senatorka iz Kalifornije Kamala Haris možda nema pravo na američko državljanstvo i tako ni da bude kandidatkinja za potpredsednicu. To je rasistička teorija koja podseća na ono preispitivanje državljanstva bivšeg predsednika Baraka Obame.

Urednici Njuzvika isprva su se branili što su uopšte objavili tekst, da bi danas napisali izvinjenje, pošto „neki koriste komentar za širenje rasizma i ksenofobije“.

„Nismo predvideli načine na koje će ovaj esej biti interpretiran“, napisali su Džoš Hamer, urednik komentara i Nensi Kuper, glavna urednica.

No komentar će ipak ostati na sajtu.

Autor tekst je Džon Istman, konzervativni pravnik koji tvrdi da američki ustav, odnosno 14. njegov amandman, ne daje pravo na državljanstvo po rođenju. On je pokušao da poseje zrno sumnje u mogućnost Kamale Haris, zbog toga što su njeni roditelji bili imigranti. Njena majka rođena je u Indiji, a otac na Jamajci.

Ta teorija zavere je lažna. Kamala Haris, koja će na izborima učestvovati uz kandidata demokrata Džoa Bajdena, rođena je u Oklendu u Kaliforniji.

Donald Tramp je bio glasnogovornik pokreta za preispitivanje državljanstva Baraka Obame, a za Kamalu Haris je rekao da je „čuo glasine“ da ona ne može da se domogne Bele kuće.

Neki Njuzvikovi urednici protivili su se odluci da se objavi ovaj komentar.