Boris Džonson odustao od tvrdog Bregzita, ili: Priča o izlasku Velike Britanije iz EU kojoj svako može da dopiše završetak

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson odustao je od “pretnje” da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije bez dogovora, ako ga Parlament ne bude ratifikovao.

Tajms piše da u manifestu Konzervativne partije koji se priprema pred početak izborne kampanje, nema ni reči o opciji “tvrdog Bregzita”.

U tom dokumentu zapravo stoji Džonsonovo oštro insistiranje da se dogovor koji je postignut što pre ratifikuje jer u suprotnom Velika Britanija neće moći na pravi način da iskoristi njegove prednosti.

Britanski list piše da je želja plavokosog stanovnika Dauning strita da po završetku izbora, na kojima očekuje pobedu, njegov “fantastični posao” bude prihvaćen od strane većine poslanika.

Nije vest da je neki od važnih činilaca promenio svoj stav o tome kako bi Bregzit trebalo da se odvija, to se dogodilo toliko puta da se Britanci šale da svako može da dopiše svoj kraj te priče. Vest je da je Džonson da pre desetak dana govorio isključivo o opciji “do or die” – izaći iz Evropske unije po svaku cenu, makar bez dogovora.

Šta je moglo da promeni stav britanskog premijera?

Upravo to što je postigao sporazum sa evropskim zvaničnicima, pa sada sa tim dokumentom u rukama može da privuče simpatije “mekih glasača” među liberalnijim demokratama koji su zabrinuti zbog posledica koje bi doneo drugi referendum.

Uz njihovu bi podršku Džonson mogao konačno da sprovede Bregzit i ono što je za njega jednako važno – obezbedi stabilan novi mandat na mestu premijera.