Boris Džonson konačno pobedio na nekom glasanju: Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji 12. decembra

0
Foto Profimedia

Poslanici britanskog parlamenta su u utorak uveče glasali da konačno reše zastoj koji je stvorio Bregzit.

Obe strane smatraju da je dobro rešenje raspisivanje opštih izbora, što je glasanjem i potvrđeno – postavljena je pozornica za takmičenje 12. decembra koje bi moglo biti najmanje predvidivo u istoriji, piše Gardijan.

Boris Džonson je insistirao na tom datumu, dok su liberali i predstavnici nacionalne stranke Škotske insistirali da izbori budu tri dana ranije, ali je njihov predlog odbijen.

Džonsonov predlog zakona na osnovu kojeg će izbori biti održani 12. decembra dobio je 438 glasova, dok je 20 poslanika glasalo protiv tog predloga zakona.

Dom lordova bi taj zakon trebalo da ratifikuje već danas, što će dovesti do raspuštanja parlamenta 6. novembra i početka izborne kampanje.

Predbožićno glasanje biće prvi decembarski izbori od 1923. godine.

Govoreći ranije u Donjem domu, Džonson je tvrdio da je za izlazak Britanije iz Evropske unije potreban „novi i revitalizovani“ parlament.

On je rekao da izbori nisu njegova prva želja, ali su opcija na kojoj je morao da insistira jer bi Laburisti svojim mehanizmima u Parlamentu mogli da odlažu izlazak Britanije iz EU do beskonačnosti.