Boris Džonson je sastavio “ratni kabinet”: Bregzit 31. oktobra, nema “ako”, nema “ali”… Sva sredstva su na raspolaganju

0
Foto Profimedia

Britanska vlada se ponaša kao da će do Bregzita doći 31. oktobra bez dogovora sa Evropskom unijom, izjavio je Majkl Gov.

Funkcioner konzervativaca koji je u novoj vladi Borisa Džonsona zadužen za pripremu izlaska iz Unije u slučaju da do njega dođe bez dogovora sa Briselom, poručio je da su velike šanse da će se tako stvari i razvijati, prenosi Gardijan, pozivajući se na tekst Majkla Gova za Sandej tajms.

Gov je poručio da vlada i dalje ima cilj da se izađe iz EU uz dogovor, ali da moraju da budu spremni za svaku opciju.

“Sa novim premijerom i novom vladom mi izlazimo iz EU 31. oktobra. Nema ‘ako’, nema ‘ali’. Nema više odlaganja”, poručio je on.

“Lideri EU su do sada ponavljali da neće menjati pristup, da neće odstupiti od predloga koji su sačinili po principu ‘uzmi ili ostavi’. Još uvek se nadamo da će promeniti stav, ali moramo da se ponašamo uz pretpostavku da neće”, rekao je.

Gov je rekao i da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da obezbedi dobar sporazum za Veliku Britaniju, ali je i dodao da se “ne može poslati podgrejani obrok uz očekivanje da će tako biti ukusniji”.

Planiranje izlaska bez dogovora je sada prioritet broj jedan u britanskoj vladi, a britanski mediji prenose i da je Boris Džonson sastavio “ratni kabinet” od šest ključnih ministara da isporuče Bregzit do 31. oktobra “svim raspoloživim sredstvima”.

Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid je izjavio da će biti i značajnih finansijskih sredstava kako bi se obezbedila puna spremnost za izlazak. Između ostalog, uložiće se velika sredstva u medijsku kampanju kako bi se pojedinci i kompanije spremili za 31. oktobar.