“Boris Džonson bi morao da blokira Asanžovu ekstradiciju u SAD, ako ne želi da mu ugrozi život…”

0

Boris Džonson bi trebalo da blokira pokušaje izručenja Žulijana Asanža Americi, kažu dvojica australijskih poslanika koji su leteli u Veliku Britaniju u posetu osnivaču VikiLiksa, prenosi Gardijan.

Andrju Vilki, nezavisni savezni poslanik, izjavio je da će izručenje Asanža, koga su SAD optužile za zaveru i za krađu podataka iz tajne računarske mreže Pentagona, biti opasan presedan.

“Ako ste novinar koji čini bilo šta što vređa bilo koju vladu na svetu, tada ćete se suočiti sa vrlo realnom perspektivom da budete izručeni toj zemlji”, rekao je. „Ovo je politički slučaj i ono što je u pitanju nije samo život Žulijana Asanža. Reč je o budućnosti novinarstva.”

Vilkiju se u Londonu pridružio kopredsjedavajući poslaničke grupe Bring Julian Assange Home, liberalni poslanik Džordž Kristensen, koji je rekao da su on i Vilki došli direktno da razgovaraju sa osnivačem VikiLiksa.

On je nekada bio konzervativac, ali za Asanžov slučaj udružuje snage i sa levičarima.

“Veliki sam obožavala Donalda Trampa, veliki sam obožavalac Borisa Džonsona, ali sam najveći obožavalac slobode govora. Nadam se da će Džonson povući ovaj slučaj pred sudovima”, rekao je Kristensen.

Poseta australijskih poslanika Asanžu posledica je najava da će naredne nedelje biti pokrenut potupak o ekstradiciji, za šta je Asanžov otac rekao da će biti slično smrtnoj kazni.

Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš, na jugoistoku Engleske.