“Borićemo se za sve Kanađane. I one koji nisu glasali za nas…”: Trudoova pobeda, Trampova čestitka i kanadske manjinske vlade sa rokom trajanja

0
Foto: Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo osvojio je drugi premijerski mandat, tesnom pobedom na parlamentarnim izborima, koja mu garantuje formiranje manjinske vlade, piše Gardijan.

Liberalna stranka osvojila je 146 mandata u 304 izborna okruga, a 170 je potrebno da bi se obezbedila većina.

Pre izbora, postojala su očekivanja da će Nova demokratska stranka na neki način podržati liberale, ali ostaje da se vidi priroda njihovog budućeg odnosa u kanadskom parlamentu s obzirom na to da su demokrate osvojile 24 mandata – 20 manje nego 2015. godine.

Ipak, lider demokrata je u svom “pobedničkom govoru” rekao da je srećan jer će njegova stranka i dalje imati važnu konstitutivnu ulogu u kanadskoj vladi.

Donald Tramp je čestitao Trudou na “divnoj i teškoj borbu”, rekavši da je do sada “dobro služio Kanadi”. Trudou su stigle čestitke iz Bele kuće iako su odnosi lidera dve susedne zemlje zategnuti, od kada je Tramp Trudoa opisao kao “nepoštenog” i “slabog” na prošlogodišnjem sastanku G7 u Kvebeku.

Obraćajući se pristalicama nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Trudo je rekao da je nacija glasala za “progresivnu agendu” i obavezaos voju vladi da se “bori za Kanađane”.

Vođa Konzervativne stranke Endrju Šer rekao je da se noć nije završila onako kako je on želeo,

Gardijan ističe da su pravi pobednici u glasanju “Bloc Québécois”, lista koja je udvostručila broj osvojenih mandata u odnosu na 2015. godinu.

Vođa te liste Iv-Fransoa Blanšet rekao je da će se odlučno boriti za suverenitet Kvebeka, ali da neće ići u parlament da potkopava principe federalizma, već da se otvoreno bori za interese stanovnika Kvebeka.

Gardijan ističe da vredi podsetiti i to manjinske vlade u Kanadi traju naječešće dve godine.