Borel “prozvao” Gretu Tunberg i drugare, a onda se izvinio

0
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izvinio se danas nakon što je izazvao polemiku jer je nedavno pomenuo “sindrom Grete” govoreći o mladima koji protestuju širom sveta tražeći od vlada da preduzmu konkretne korake u borbi protiv klimatskih promena.

“Izvinjavam se svim onima koji su se osetili uvređeni mojom neprimerenom izjavom o važnosti pokreta mladih koji se bore protiv klimatskih promena”, naveo je Borel na Tviteru.

Borel je u sredu u Evropskom parlamentu izrazio sumnju u ozbiljnost angažovanja mladih na čelu sa Šveđankom Gretom Turnberg o klimatskim promenama. Evropski visoki zvaničnik je tada rekao da mladi nisu svesni koliko koštaju mere neophodne za sprečavanje globalnog zagrevanja.

Pominjući “sindrom Grete”, Borel je rekao da je “lepo izaći na protest protiv klimatskih promena dok se ne postavi pitanje koliko to sve košta”.

“Voleo bih da znam da li su ti mladi svesni koliko koštaju takve mere”, rekao je Borel.

Grupa poslanika ekološke stranke Zeleni je potom emitovala delove Borelovog govora uz ocenu da takvi komentari nisu prihvatljivi od predstavnika Evropske unije.

Borba protiv klimatskih promena jedan je od glavnih prioriteta Evropske komisije koju vodi Ursula fon der Lajen. Ona se obavezala da će primeniti “Zeleni pakt” u cilju eliminisanja štetnih efekata ugljen-dioksida do 2050. godine.

(Beta)