Borel predložio Lajčaka za posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine: Postoje četiri cilja…

0
Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je zvanično predložio Miroslava Lajčaka za posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine i on će, prema tom predlogu, stupiti na posao 1. aprila, a mandat mu prestaje 1. marta 2021, prenosi danas prištinski portal Gazetaexpress.

Visoki slovački diplomata dužan je da do tada posreduje u dijalogu Kosova i Srbije.

U predlogu čiji sadržaj prenosi portal gazetaexpress.com navodi se da EU želi da postigne četiri cilja tokom Borelovog mandata.

Prvi je, kako se navodi, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, drugi postizanje dobrosusedskih odnosa i promovisanje pomirenja, treći povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i četvrti podrška naporima regiona da napreduje na evropskom putu.

U dokumentu se navodi da je mandat specijalnog predstavnika Lajčaka da “olakša dijalog Beograda i Prištine, u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između strana”.

Takodje Lajčak treba da “nadgleda i olakšava rad strana u sprovodjenju ranije postignutih sporazuma u ​​okviru olakšavanja dijaloga od strane EU”.

Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebalo da pripremi Borelov prvi izveštaj o radu krajem septembra, a zatim drugi izveštaj krajem januara 2021.

Imenovanju Lajčaka za specijalnog izaslanika, kako navodi prištinski portal,  javno i energično se suprostavlja predsednik Kosova Hašim Tači smatrajući da Lajčak “najnepouzdaniji čovek koji se bavi ovim procesom, da njegova država nije priznala Kosovo” i da je zato poverenje Kosovo – nula.

I ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca je pred parlamentarnom komisijom za spoljne poslove rekao da je neprihvatljivo da Lajčak bude imenovan za izaslanika za Kosovo, što je navodno  rečeno direktno i slovačkom diplomati.

I za njega kao i za Tačija je neprihvatljivo da na to mesto dolazi predstavnik jedne od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Sa druge strane premijer Kosova Aljbin Kurti u pismu koje je poslao Borelu je napisao će saradjivati sa izaslanicima EU u dijalogu.

(Beta)