Borel : EU ne želi “hladni rat” sa Kinom

0
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Evropska unija ne namerava da ulazi u “hladni rat” sa Kinom zbog kampanje dezinformisanja o pandemiji koronavirusa koja dolazi iz te zemlje, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

“Rekao sam kineskom ministru spoljnih poslova: ‘Ne brinite, Evropa neće krenuti ni u kakav hladni rat sa Kinom'”, izjavio je Borel na pitanje novinara o onlajn razgovoru sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem povodom priprema samita EU-Kina.

Na predstavljanju strategije za borbu protiv dezinformisanja o zdravstvenim pitanjima, Borel je rekao da se odavno radi na pitanju dezinformisanja.

“Počeli smo pre pet godina. Poslednjih godina, dezinformisanje se fokusiralo na izvore iz Kine, ali nije usmereno protiv Kine”, dodao je on.

“Rusija i Kina stoje iza kampanja dezinformisanja protiv akcija EU u borbi protiv širenja koronavirusa. Imamo dovoljno dokaza”, rekla je portparolka Komisije Vera Jurova i dodala da te kampanje slabe preduzete mere iz oblasti zdravstva i one će se povećati u odnosu na kampanju vakcinacije.

Borel je rekao da EU nema kapacitet za prisilu.

“Pogotovo što ruske i kineske vlasti tvrde da nisu odgovorne za ove kampanje”, jer su mediji koji ih vode, “privatne kompanije”.

On je dodao da je od kineskog ministra dobio uveravanja da Kina “nema vojne ambicije”.

“Reči se računaju u diplomatiji, ali činjenice se možda i više računaju. U Evropi smo potpuno svesni da Kina povećava vojne troškove. Jedna stvar je ono što kažu Kinezi. Druga stvar su naša činjenična saznanja”, rekao je Borel.

(Beta)