Bolnice u Engleskoj dobile uputstvo: „Počnite sa pripremama, vakcina stiže za desetak dana…“

0
Profimedia

Engleske bolnice su dobile uputstvo da počnu sa pripremama za sprovođenje vakcinacije protiv koronavirusa, koja bi mogla uslediti za desetak dana, prenosi Gardijan.

Prve isporuke vakcine koju su proizveli kompanije „Pfizer“ i „BioNTech“ bolnice mogu očekivati već u ponedeljak, 7. decembra, a regulatorno odobrenje vakcine očekuje se za nekoliko dana.

U početku će samo osoblje Nacionalne zdravstvene službe (NHS) primiti svoje doze, a korisnici staračkih domova i stariji od 80 godina biće sledeći u nizu za imunizaciju.

Ova odluka je doneta uprkos naporima vlade da baš te dve grupe budu prioritetne za primanje vakcine protiv COVID-19, jer spadaju u najrizičnije grupe.

Sektor za negu reagovao je burno. Ovakav potez doživeli su, kako su istakli, kao „izdaju“.

Podsetimo, Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) je još u septembru izdao smernice prema kojima bi stariji ljudi, oni u domovima, ali i svi koji rade u zdravstvu prvi trebalo da prime vakcinu.

Ipak, sama „priroda“ Pfizerove vakcine očito je naterala nadležne da preispitaju ko će je prvi dobiti. Vakcina se, naime, zbog specifičnog sastava sme premestiti određeni broj puta, smatraju stručnjaci, zbog čega zdravstveno osoblje ne može lako transportovati doze u domove i privatne smeštaje za starije osobe.

Službenici NHS-a veruju da vakcina, ako se premesti više od četiri puta, može postati nestabilna i neefikasna. Dok stigne u britanske bolnice, već dva puta će biti premeštena – iz „Pfizer-ove“ fabrike u Belgiji do skladišta u Britaniji, a tek onda u zdravstvene ustanove. Nakon što stigne na odredište, vakcina bi morala da se upotrebi u narednih pet dana, koliko joj važi rok trajanja.

Takođe, NHS već neko vreme podstiče svoje osoblje da se hitno, do kraja novembra, vakciniše protiv sezonskog gripa, kako bi mogli da dobiju vakcinu protiv koronavirusa, jer bi između te dve vakcnie trebalo da postoji vremenski razmak od nekoliko nedelja.

Kako piše Gardijan, korisnici domova i stariji od 80 godina moraće da pričekaju „Oksfordovu“ vakcinu. Za razliku od vakcine komapnije „Pfizer“, vakcina koju razvijaju Univerzitet u Oksfordu i kompanija AstraZeneca ne mora da se zamrzava na minus 70°C, do minus 80 °C, a može se čuvati i u uobičajenim frižiderima, zbog čega lekari opšte prakse, medicinske sestre i zdravstveni radnici lako mogu da premeštaju vakcine i transportuju ih do, recimo, domova za stara lica.

Navodno je NHS bio pod velikim političkim pritiskom vlade Borisa Džonsona da što pre pokrene program vakcinacije. Ne samo kako bi se zaštitili životi, već i kako bi se poboljšalo javno raspoloženje, ali i vratio optimizam posle sumornih devet meseci pandemije.

„Politički imperativ je da počnemo sa vakcinacijom ljudi pre Božića“, rekao je jedan od izvršnih direktora NHS-a.