Bolna istorija u američkim školama uči se kroz bizarne igre: Kako (ne) predavati o ropstvu

0
Foto Profimedia

Izveštaji njujorških učitelja koji su naveli učenike da prirede „aukcije robova“ da bi shvatili kako je robovlasništvo izgledalo podsećaju da američke škole još nisu shvatile kako treba da predaju o ropstvu crnaca i njegovom uticaju na društvo.

Anika Barton se još seća kako joj je 2011. godine njen tada 10-godišnji sin Niko koji je crnac, jednog dana ispričao šta je bilo u školi u mestu Gahana, u Ohaju. Ona veruje da vežba-igrokaz u učionici u kojem su se Nik i drugi učenici međusobno „nadmetali“ oko „kupovine robova“, i dalje utiče na njegov život, a on je sada 18-godišnji maturant, prenosi Danas.

Dok se škole muče kako da đake podučavaju o tome šta je bilo ropstvo, ne postoje opšteamerički standardi o tome kako predavati o tome, iako se ropstvo često preporučuje kao tema nastavnih programa, kaže Lorens Paska, izvršni direktor Nacionalnog saveta za društvene studije. Smernice prepuštaju školama i nastavnicima da osmisle lekcije, a to je u nekoliko navrata dovelo do oštre kritike javnosti.

Istraga državne tužiteljke u Njujorku Leticije Džejmes utvrdila je u maju da je „aukcija robova“ koja je izdvojila crne đake jedne privatne škole, imala duboko negativan efekat na sve đake. „Za lekcije u kojima se deca razdvajaju po rasi, ne sme biti mesta u školama“, rekla je Džejms.

Drugi noviji primer je „igra“ „Bekstvo od ropstva“ u Severnoj Karolini za koju su đaci, između ostalog, dobili uputstvo koje glasi: „Ako vaša grupa četiri puta upadne u nevolje, bićete strogo kažnjeni i poslati nazad na plantažu da radite kao robovi“.

Roditelji su kritikovali i postavljanje „staze s preprekama“ za učenike trećeg, četvrtog i petog razreda osnovne škole u Virdžiniji, nalik na rutu kojom su bežali robovi.

„Nastava o ropstvu jeste teška“, priznaje u izveštaju iz 2018. godine Centar za siromaštvo Juga, koji je ispitao više od 1.700 nastavnika društvenih studija i analizirao udžbenike. „Ne postoji konsenzus o tome kako predavati o ropstvu, a malo je ideja. …Vreme je da to promenimo“.

Desetine anketiranih nastavnika su potvrdile da su im simulacije omiljen način očigledne nastave o ropstvu, navodi se u izveštaju, iako autori izveštaja i drugi odavno govore da to više šteti nego što koristi.

U jednoj školi je otpušten učitelj petog razreda koji je marta ove godine priredio „prodaju robova“. Škola je potom prihvatila da zaposli „konslutanta za raznovrsnost“ i da zaoštri praksu kažnjavanja nastavnika pošto su se roditelji žalili da su crni đaci bili postrojeni pred zidom sa „okovima“ i da su „prodavani“ svojim belim vršnjacima.

Nikol Dejs se požalila na sličnu „vežbu“ u odeljenju njenog sina u četvrtom razredu, u jednom mestu kod Njujorka, u maju. „Njegovo čitavo ponašanje se tada promenilo“, rekla je Dejs. Prosvetna vlast je odogovorila da je nastavnik tog deteta na prinudnom odsustvu i da su zatražene stručne smernice o raznolikosti, inkluziji i jednakosti, a da se prispituje program nastave.

Njujorški program nastave društvenih studija je tipičan po tome što samo skicira koncepte na nivou razreda – zadatak je tako da na primer učenici četvrtog razreda „ispitaju kako je živeo rob u državi Njujork“, ali se ne daje specifično uputstvo kako to izvesti.

Loše smišljene nastave je toliko mnogo, da organizacije, kao što je „Učenje tolerancije“ – projekat Centra za siromaštvo Juga, nude planove lekcija sa sugestijama za tekstove predavanja i diskusiju. „Učenje tolerancije“ planira da i za vrtiće pripremi okvir za podučavanje o ropstvu.

„Nikada nije u redu da se insceniraju bolni, represivni događaji, čak ni u interesu obrazovanja“, rekla je Mara Sapon-Ševin, profesorka inkluzivnog obrazovanja na Univerzitetu Sirakuze. Ona kaže da nastavnici time mogu da naruše osećaj pripadnosti, bezbednosti i inkluzije svojih učenika.

„Niko ne sme da simulira masakr Indijanaca ili uterivanje Jevreja u peći krematorijuma“, dodala je ona.

Takođe, nastavnici ne bi trebalo da od bolne istorije prave „igre“, rekla je direktorka u „Učenju tolerancije“ Morin Kostelo, navodeći vežbe đaka u „uklanjanju semenki iz pamuka“ što se već dugo radi u mnogim školama da bi deca videla koliko je to bilo teško.

„Zašto mislite da je u redu da to zahtevate od deteta?“ – pitala je ona.