Bolje je da trčite, makar i malo

1
Foto: Profimedia

Čak i kada malo trčite, to utiče na smanjenje rizika od prevremene smrti, posebno od raka i bolesti srca, u poređenju s onima koji ne trče uopšte, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučavali podatke 14 prethodnih studija koje su obuhvatile ukupno 232.149 odraslih osoba praćenih od 5,5 do 35 godina. U poređenju s onima koji nisu uopšte trčali, oni koji jesu imali su 27 odsto manje šansi da će umreti od bilo kojeg uzroka, odnono 30 odsto manje šanse da će umreti od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manje šanse da će umreti od raka.

Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vreme provedeno u trčanju nisu uticali na smanjeni rizik od prevremene smrti, pokazala je analiza.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta umereno intenzivnih aerobnih vežbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti svake nedelje. Idealno, svako vežbanje trebalo bi da traje najmanje 10 minuta.

Prema nekim istraživanjima, trčanje 25 minuta kraće od preporučenog nedeljnog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo bi da pomogne kod dugovečnosti, kažu naučnici.

1 KOMENTAR

  1. Juče sam se žurio da stignem u prodavnicu da nešto kupim i barem tri četri osobe su mi preprečile put da bi me omeli u brzom hodanju, a da sam trčao možda bi pozvali policiju, eto u kakvoj provinciji živim.

Comments are closed.