Bolje da opozicija pravi politiku sa profesorima, nego sa glumcima

Da bi se formulisala politika, pa onda napravila organizacija koja može da je sprovede, nisu potrebni endorsmenti selebritija, već intelektualna i politička elita, i stranačka infrastruktura kako bi se sproveo rad na terenu

0

Ovo sa profesorima sada prvi put postaje ozbiljno, i opoziciji bi bilo bolje da nastavi sa njima da pravi politiku, umesto sa glumcima.

Jer Amerikanci su precizno izračunali da je Opra Vinfri na prvim izborima Baraku Obami donela 1,2 odsto glasova, ali i da mu u reizboru nije donela ni jedan jedini glas, baš kao ni Hilari Klinton koju je zdušno podržala. Podrška javnih ličnosti radi samo jednom, pa makar to bila i Opra.

To najbolje zna Saša Janković.

Da bi se formulisala politika, pa onda napravila organizacija koja može da je sprovede, nisu potrebni endorsmenti selebritija, već intelektualna i politička elita kako bi se formulisala politika, i stranačka kako bi se sproveo rad na terenu.

To se kod nas prilično potcenjuje. Ideologija trenutno nije u prvom planu, ali pamet, ideje i energija dovele su na vlast Baraka Obamu niotkuda, baš kao i Makrona, na neki način i Trampa (doduše – bez pameti).

I zato je za opoziciju prošle nedelje gore od kontramitinga na kojem Putin nije pristao da učestvuje jedino bilo prepucavanje na Tviteru sa Banetom Trifunovićem.

Da je 2000. postojao Tviter, Sloba nikad ne bi pao.

Za formatiranje srpske opozicije, međutim, najvažnija je apstinencija sa Tvitera (makar ta impulsna i svađalačka), ili da ih Vučić časti vanrednim izborima. Naprednjaci ubeđuju svog šefa u još jedan izborni blickrig, pre svega kako bi mu pokazali kako je neuništiv, ali to trenutno najviše odgovara opoziciji. Jer upravo to nedostaje ovim protestima. Jasan cilj.

Za bojkot se, kako čitam u Danasu, danas zalaže i Šešelj?!

Vučića, ipak, ne treba potceniti. On u svom autorskom tekstu citira kao omiljenu knjigu globalni hit Homo deus Juvala Noe Hararija, u kojem se nalaze mnogi odgovori, dok ja i dalje imam utisak da opozicija često ne čita ni novine koje su njima naklonjene

Asaf je Vučiću još pre nekoliko meseci savetovao da otvori dijalog sa opozicijom. Biće to prvi put da ga nije poslušao. Ono što je mogao u oktobru, propustio je. Počinje da pokazuje i znake slabosti, od perača prozora, puša koji je sam dao protestima rečenicom “i da vas je pet miliona”, do uključenih mikrofona u Hramu Svetog Save. Nije ni čudo. Njegovih šest godina čak i naprednjacima izgleda kao 12. Pregrejao se…

Vučića, ipak, ne treba potceniti. On u svom autorskom tekstu citira kao omiljenu knjigu globalni hit Homo deus Juvala Noe Hararija, u kojem se nalaze mnogi odgovori, dok ja i dalje imam utisak da opozicija često ne čita ni novine koje su njima naklonjene.

U toj maestralnoj knjizi, koju citiram već nekoliko puta, Harari zaključuje kako boljševičku revoluciju nije napravilo 99 odsto obespravljenih ruskih seljaka, već nekoliko hiljada dobro organizovanih boljševika.

Tako je kroz celu istoriju, jer da nije, ne bi ni danas nas sedam milijardi zaje..valo jedan odsto najbogatijih ljudi i njihove savršeno organizovane nomenklature.

Sve je stvar organizacije.

Savez za Srbiju je, ako ni po čemu drugom, po formi, zabrinuo Vučića. Ali u pravu je i Marko Uljarević iz Ipsosa kada registruje da se poslednjih meseci pre svega homogenizuju naprednjaci. Zašto?

Pa zato što je devedesetih SPO, kao tada najjača stranka, uvek gubio glasače posle velikih mitinga na kojima je Vuk Drašković polarizovao glasače i skretao ih ka Ravnoj gori. To one u sredini, koji su uvek većina, tera u apstinenciju. Ili u strah.

Kad na to dodate da je u duboko liberalnoj Americi pre dve godine pobedio Tramp, kako onda ovde da građanisti preokrenu stvari kad se na izborima pojavljuje 65 do 70 odsto konzervativnih glasača. Osim sa Ljušićem…

Greška radikalizacije je što donosi najveći rizik onom koji radikalizuje stvari. Tu je Dačić konstanta.

Nije lako privići ljude, posebno ove na vlasti, i oko vlasti, ukoliko pretite revanšizmom. I to svima.

Tu je i Tomina strategija, pokvarena, po kojoj svima obećate ministarsko mesto. Samo vas ona, kao Tomu, izblamira kad se domognete vlasti.

Srpska politika vapi za neucenjenim ljudima. I zato su tako važni profesori koji su digli glas. Jer, i stranci, i domaći nomenklaturisti, oduvek najviše vole, i podržavaju, ljude sa repovima. To su oni koji kad krenu u pogrešnom pravcu vi im samo stanete na rep.

Mi živimo – u zmajevom gnezdu.