Bolivijska senatorka proglasila sebe predsednicom: Morales iz Meksika poručio da neće odustati od političke borbe

0
Foto: Profimedia

Bolivijska senatorka Žanine Anjez proglasila je sebe u Senatu prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor. Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje, priznali su Anjezovu za privremenu predsednicu.

Poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa bojkotovali su glasanje u Senatu, preneo je RTS.

Ipak, Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje, priznali su Anjezovu za privremenu predsednicu.

Ustavni sud je rekao da “imajući u vidu činjenicu da je prenos predsedničke vlasti potreban u odsustvu predsednika”, ova odluka se može doneti “bez zakona ili odluke parlamenta”.

Podršku privremenoj privremenoj šefici države izrazio je i Vilijams Kaliman, vrhovni komandant oružanih snaga Bolivije, navodi se u izjavi koju je objavio dnevnik Pagina siete.

“S obzirom na sve okolnosti i u skladu sa zakonskim propisima, stojimo vam na raspolaganju “, navodi se u saopštenju.

Anjezova se ranije proglasila za privremenu predsednicu i rekla da će novi predsednički izbori u Boliviji biti održani što je pre moguće.

Dosadašnji predsednik Bolivije Evo Morales prethodno je napustio zemlju i u utorak otišao u Meksiko koji mu je dodelio azil.

Morales i potpredsednik Bolivije podneli su ostavku pre dva dana, suočeni sa pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odneo ubedljivu pobedu.

Morales je po sletanju u Meksiko rekao da neće odustati od političke borbe.

SAD su priznale bolivijsku senatorku Žanine Anjez za privremenu predsednicu te južnoameričke zemlje, napisao je na svom Tviter nalogu v. d. pomoćnika sekretara Biroa američkog Ministarstva unutrašnjih poslova Majkl Kozak.

“Vršilac dužnosti predsedavajuće Senata Anjezova preuzela je odgovornost privremene ustavne predsednice Bolivije”, rekao je Kozak i dodao da se SAD raduju saradnji sa njom i drugim civilnim vlastima koje će organizovati slobodne i poštene izbore što je pre moguće, u skladu sa bolivijskim ustavom.