“Bol i slava”, “Oficir i špijun”, “Jadnici” i “Izdajnik”: Objavljene nominacije za najbolji evropski film

0
Foto: Profimedia

Evropska filmska akademija nominovala je šest ostvarenja za najbolji evropski film 2019 godine, među kojima su “Bol i slava” Pedra Almodovara i “Oficir i špijun” Romana Polanskog.

Među nominovanim ostvarenjima su “Jadnici” koje je režirao Lađ Lu, “Razbijač sistema” Nore Fingšid, “Favorit” Jorgosa Latimosa i “Izdajnik” Marka Belokija, prenosi N1.

Među nominovanim dokumentarcima su ostvarenje iz Severne Makedonije “Medena zemlja”, autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, “Putinovo svedočenje” Vitalija Manskija, “Nestanak moje majke” Benjamina Barezija, “Selfi” Agostina Ferentea, te ostvarenje “Za Samu” autora Vada al-Katleba i Edvarda Votsa.

Za najboljeg režisera nominovani su Pedro Almodovar za film “Bol i slava”, Roman Polanski za film “Oficir i špijun”, Jorgos Latimos za film “Favorit”, Marko Belokio za film “Izdajnik”, te Selin Skjama za “Portret dame u plamenu”.

Za najbolji scenario nominovani su: Pedro Almodovar za “Bol i slavu”, Marko Belokio, Ludovika Rampoldi, Fančesko Pikolo i Valia Anteli za “Izdajnika”, Selin Skjama za “Portret dame u vatri”, Lađ Lu, Đordano Đederlini i Aleksis Manenti za “Jadnike”, te Robert Heris i Roman Polanski za “Oficira i špijuna”.

Najbolja ženska uloga u evropskom filmu za 2019. godinu biće izabrana između Olivije Kolman (Favorit), Trini Darhol (Kraljica i srce), Naomi Merlan i Adele Hanel (Portret dame u plamenu), Viktorije Mirošničenko (Binpol) i Helene Zengel (Razbijač sistema).

Za najboljeg glumca nominovani su: Antonio Banderas (Bol i slava), Žan Dižardan (Oficir i špijun), Pierfrančesko Favino (Izdajnik), Levan Gelbakian (I tada smo plesali), Aleksandar Šer (Ganderman) i Ingvar Sigurson (Beli, beli dan).

Nagrade Evropske filmske akademije biće dodeljene 7. decembra u Berlinu.