Bojkot Handkea: Švedski akademik najavio da neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade piscu

1
Foto Profimedia

Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom sukoba 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, prenosi Danas.

„Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne nedelje. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemerje sa moje strane“, naveo je za list Dagens Niheter akademik Englund, koji je istoričar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove nedelje je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Austrijski književnik je bio na meti kritika zbog prosrpskih stavova.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

1 KOMENTAR

 1. Demokratski je biti Opozicija i zahtevati od vlasti da radi za udobniji zivot naroda u Srb-ji
  Ali ovo divljastvo sto Vi radite ulicama Bgd-a i po Srb-i zahvalite samo Vladajucim strankam
  a koje je vecinski narod Srbije izabrao na Izor
  ima i zato Vam predlazem da zamolite Vucica,
  Dacica i vecinski narod Srbije da vas nekako prihvati da zajedno sa vladajucom elitom raditi na dobrobit narda Srbije a ne protiv naroda i samih sebe.To je moj komentar iz Slo
  Dragan.

Comments are closed.